Η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit επηρεάζει αρνητικά τη Βρετανία

Η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit επηρεάζει αρνητικά τη Βρετανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί μειώνουν την κατανάλωση, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών επιβραδύνεται, ενώ εταιρείες και τράπεζες ανησυχούν για τις απώλειες που θα έχουν εάν δεν υπάρξει μεταβατική περίοδος προσαρμογής στις συνθήκες του Brexit και η πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά παύσει να υφίσταται. Στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου οι μόνιμες θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν τον Ιούλιο με τον πιο γρήγορο ρυθμό της τελευταίας διετίας. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις διερωτώνται εάν θα έχουν και στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα να βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, εάν δεν προβλεφθεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση εργαζομένων από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Ολα αυτά έρχονται να επαληθεύσουν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της χώρας εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Τον Ιούλιο, οι Βρετανοί για τρίτο συνεχόμενο μήνα μείωσαν τις καταναλωτικές δαπάνες τους κατά 0,8% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, οι μισθοί τους, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, θα παρουσιάσουν πολύ μικρή αύξηση. Ο πληθωρισμός τείνει να ενισχύεται πέραν του επίσημου στόχου της Τράπεζας για το 2%, επηρεάζοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη. Οι καταναλωτές προβληματίζονται με την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας. Το β΄ τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,3% έναντι 0,2% το πρώτο, αλλά υστερούσε έναντι των λοιπών οικονομιών της Ε.Ε. Προβληματισμένες εμφανίζονται και οι τράπεζες, καθώς και οι διεθνείς όμιλοι ΜΜΕ και κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών (Discovery Communications, Modern Times, Turner International κ.ά.). Το ζητούμενο είναι σε ποια ευρωπαϊκή πόλη θα μεταφέρουν μετά το Brexit τις δραστηριότητές τους, ώστε να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Η Γαλλία διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της, Μπρινό Λε Μερ, θέλει να κυριαρχήσει στη μάχη για τη διεκδίκηση των τραπεζών. Ο κ. Λε Μερ τονίζει ότι το Παρίσι θα νικήσει τη Φρανκφούρτη. Η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε μεταφορά της επενδυτικής τραπεζικής της και 1.000 θέσεων εργασίας στο Παρίσι, αλλά ήδη τη Φρανκφούρτη έχουν επιλέξει οι Standard Chartered, Nomura Holdings και η γερμανική Deutsche Bank. Για τους ομίλους ΜΜΕ, οι επιλογές είναι το Αμστερνταμ και, δευτερευόντως, το Δουβλίνο. Mάλλον, η ολλανδική πρωτεύουσα έχει το προβάδισμα. Ο αμερικανικός όμιλος διαδικτυακής ενοικίασης ταινιών Netflix την επέλεξε ως έδρα για τα ευρωπαϊκά του γραφεία το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή