Η Google ανέβαλε σύσκεψη για την ισότητα

Η Google ανέβαλε σύσκεψη για την ισότητα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναταραχή γύρω από το θέμα της ίσης αντιμετώπισης των φύλων συνεχίζεται στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο και εκ των εμβληματικότερων στη Σίλικον Βάλεϊ. Η μητρική της Google ματαίωσε σύσκεψη, διότι διέρρευσε η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητούνταν και υπήρξαν φόβοι για τον στιγματισμό ή ακόμα και τον εκφοβισμό στελεχών. Η Google απέλυσε αυτήν την εβδομάδα υπάλληλό της που υποστήριξε σε κείμενο εσωτερικής διακίνησης ότι υπάρχουν βιολογικά αίτια σ’ ό,τι αφορά την ανισότητα των φύλων σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να γίνει μια ευρεία συζήτηση, αλλά η διοίκηση αποφάσισε να την πραγματοποιήσει κάτω από συνθήκες όπου όλοι θα μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα, χωρίς φόβο να στιγματιστούν ή να γίνουν στόχος εκφοβισμού.

Ο μηχανικός Τζέιμς Ντάμορ έγραψε στο Reuters ότι απολύθηκε διότι κατά την εταιρεία «διαιώνιζε στερεότυπα για τα δύο φύλα» και πρόσθεσε ότι ερευνά όλες τις επιλογές που διαθέτει για να καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι πριν από την απόλυσή του είχε προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας των ΗΠΑ (NLRB), για να καταγγείλει πως «η διοίκηση είχε προσπαθήσει να τον κάνει να σωπάσει». Πέραν αυτού του συμβάντος, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ερευνά αν ισχύουν σενάρια που θέλουν την Google να προσφέρει χαμηλότερους μισθούς σε γυναίκες υπαλλήλους. Η εταιρεία διαψεύδει κάτι τέτοιο.

Στελέχη και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, πέραν της Google, ακόμα και στα υψηλότερα διοικητικά στρώματα, έχουν εκτεθεί για σεξιστική και καταχρηστική συμπεριφορά απέναντι στους υπαλλήλους τους. Στην Uber Technologies, o διευθύνων σύμβουλος Τζέιμς Κάλανικ υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ πραγματοποιούνται έρευνες για τις πρακτικές στην εταιρεία έπειτα από καταγγελία πρώην εργαζόμενης για σεξουαλική παρενόχληση. Στην περίπτωση της Google, o διευθύνων σύμβουλος Σουντάρ Πιτσάι δήλωσε, μέσω επιστολής προς τους εργαζόμενους, ότι τμήματα του υπομνήματος του κ. Ντάμορ ξεπερνούν τα όρια του κώδικα συμπεριφοράς και προβάλουν λανθασμένα πρότυπα στον χώρο εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή