Σημάδια επιβράδυνσης παρουσιάζει η πολλά υποσχόμενη οικονομία της Ινδίας

Σημάδια επιβράδυνσης παρουσιάζει η πολλά υποσχόμενη οικονομία της Ινδίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεραισιόδοξες αποδεικνύονται οι προβλέψεις ότι η Ινδία θα σημείωνε φέτος τόσο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να αφήσει πίσω της την Κίνα. Τα τελευταία στοιχεία κατατείνουν σε επιβράδυνση της οικονομίας της, και το υπουργείο Οικονομικών ζητεί χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επικαλούμενο τους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη.

Εχουν προηγηθεί οι τολμηροί πειραματισμοί του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος προ μηνών έδωσε εντολή να αποσυρθούν από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας. Η απόφαση προκάλεσε αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, πλήττοντας την ανάπτυξη.

Ακολούθησε, άλλωστε, ο εθνικός φόρος σε προϊόντα και υπηρεσίες, που προκάλεσε νέο χάος, όταν οι επιχειρήσεις βρέθηκαν σε σύγχυση, μη γνωρίζοντας πώς να τιμολογήσουν.

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν το ινδικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο 6,1%, καταγράφοντας επιβράδυνση στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Παράλληλα, οι έρευνες μεταξύ επιχειρήσεων καταδεικνύουν πως τον Ιούλιο συρρικνώθηκαν οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Στη σχετική έκθεσή του, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη από 6,75% έως 7,5% το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2018. Υπογραμμίζει, ωστόσο, τους αρνητικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία, όπως η ενίσχυση της ινδικής ρουπίας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας αλλά και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την επιβολή του νέου φόρου κατανάλωσης. Υποστηρίζει, έτσι, ότι χρειάζεται περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τον δανεισμό τους και θα αποκαταστήσει την κερδοφορία των τραπεζών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ινδίας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 6%, επικαλούμενη την υποχώρηση του πληθωρισμού. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια της ινδικής ρουπίας από τον Νοέμβριο του 2010, ενώ ήταν η πρώτη για φέτος μείωση επιτοκίων από κεντρική τράπεζα ασιατικής χώρας.

Οπως, όμως, προκύπτει από τη σχετική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, οι οικονομικοί σύμβουλοι του υπουργού θεωρούν πως το βασικό επιτόκιο παραμένει 25 με 75 μ.β. πάνω από το επίπεδο που αντιστοιχεί αυτήν τη στιγμή στην κατάσταση της ινδικής οικονομίας. Θεωρούν, άλλωστε, υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας πως ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 4,5% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Εκτιμά, αντιθέτως, πως ο δείκτης θα παραμένει κάτω από τον στόχο του 4% έως και τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή