«Συνεργασία» Δουβλίνου – Apple για το πρόστιμο των 13 δισ.

«Συνεργασία» Δουβλίνου – Apple για το πρόστιμο των 13 δισ.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιρλανδία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Apple για το πώς θα αντιμετωπίσουν από κοινού το δυσθεώρητο πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ που έχει επιβάλει από πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό κολοσσό για τη μη καταβολή φόρων στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τι συζητείται, οι δύο πλευρές οδηγούνται προς αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Την είδηση ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που επέλεξαν την ανωνυμία, επειδή οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί. Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λίγες εβδομάδες.

Μεταξύ άλλων, πάντως, οι πηγές ανέφεραν στο Bloomberg πως, βάσει της συμφωνίας, το Δουβλίνο θα ανοίξει έναν δεσμευμένο λογαριασμό. Σε αυτόν θα καταθέσει η Apple όχι μόνον τα 13 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με την Κομισιόν, οφείλει στο ιρλανδικό κράτος ως μη καταβληθέντες φόρους, αλλά 15 δισ. ευρώ. Το ποσό θα συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, τους τόκους που αναλογούν, καθώς έπρεπε να έχει πληρωθεί τον Ιανουάριο, αλλά ενδέχεται, τελικά, να καταβληθεί έπειτα από χρόνια. Δεδομένου ότι τόσο το Δουβλίνο όσο και η Apple έχουν εφεσιβάλει την απόφαση της Κομισιόν, η εκδίκαση της έφεσης και της διαμάχης με τις ευρωπαϊκές αρχές ενδέχεται να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.

Ετσι, με τον δεσμευτικό λογαριασμό το Δουβλίνο στοχεύει στο να μην επιβαρυνθεί από οποιαδήποτε μεταβολή στην αξία του ποσού μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αν, πάντως, δικαιωθούν οι δύο πλευρές και η έφεση γίνει δεκτή, το ποσό θα επιστραφεί στην Apple. Οπως τόνισε ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας, «εξακολουθεί να ευελπιστεί πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα ακυρώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή