Επιβραδύνεται η κινεζική οικονομία έπειτα από έξι μήνες ισχυρής ανάπτυξης

Επιβραδύνεται η κινεζική οικονομία έπειτα από έξι μήνες ισχυρής ανάπτυξης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανάπτυξη κατά 6,9%, που σημείωσε το πρώτο ήμισυ του έτους εν μέσω ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, η οικονομία της Κίνας φαίνεται πως οδεύει προς επιβράδυνση. Σε αυτό κατατείνει η αποθέρμανση της αγοράς κατοικίας, ενώ συνηγορεί στην ίδια κατεύθυνση η προσπάθεια του Πεκίνου να τιθασεύσει την πιστωτική επέκταση, θέτοντας αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας στις κινεζικές τράπεζες. Δεν αναμένεται, πάντως, ανώμαλη προσγείωση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, καθώς το Πεκίνο λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη συγκεκριμένων καθοριστικών κλάδων.

Μολονότι έχει προηγηθεί αύξηση των πωλήσεων κατοικιών κατά 21% στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του έτους, τον Ιούλιο καταγράφεται επιβράδυνση, με τις πωλήσεις να αυξάνονται μόνον κατά 2%. Σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, οι νέες οικοδομές μειώθηκαν κατά 3%, καταγράφοντας την πρώτη μείωση από τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους το κινεζικό ΑΕΠ καταγράφει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά το 2010. Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, δεν μπορούν να διατηρηθούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, καθώς βασίζονταν στην αγορά κατοικίας και στα εκτεταμένα δάνεια. Ηδη η ανάπτυξη σε βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις και εμπορικές συναλλαγές ήταν κατώτερη των προσδοκιών και χαμηλότερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η βιομηχανική παραγωγή, ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 6,4% τον Ιούλιο, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας.

Σημειωτέον ότι οι οικονομολόγοι πρόβλεπαν για τον Ιούλιο αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 7,2%, ένα ρυθμό, δηλαδή, που ήδη σηματοδοτεί επιβράδυνση σε σύγκριση με την αύξηση 7,6% του Ιουνίου. Οπως επισημαίνει ο Τζούλιαν Εβανς Πρίτσαρντ, οικονομολόγος ειδικευμένος σε θέματα Κίνας στην Capital Economics, «φαίνεται πως από την αρχή του τρίτου τριμήνου έχει επιβραδυνθεί η ζήτηση, τόσο η εξωτερική όσο και η εγχώρια». Ο ίδιος αναλυτής διαπιστώνει πως σημείωσαν επιβράδυνση ορισμένοι τομείς όπως εκείνος του χάλυβα, για παράδειγμα. Προεξοφλεί, ωστόσο, ότι οι αντοχές αυτών των κλάδων θα εξανεμισθούν, καθώς οι κινεζικές αρχές επιβάλλουν αυστηρότερους όρους στον δανεισμό, κάτι που θα πλήξει τη δραστηριότητα στα έργα υποδομής και τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Κίνα θα γνωρίσει ανώμαλη προσγείωση, καθώς το Πεκίνο εξακολουθεί να διοχετεύει χρήματα του κράτους σε έργα υποδομής, στην κατασκευή οδικών δικτύων και σιδηροδρομικών γραμμών. Το αποτέλεσμα είναι να τονώνεται η ζήτηση για τα υλικά που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστικός κλάδος, όπως ο χάλυβας και το γυαλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή