Συστάσεις ΔΝΤ στην Κίνα για ρύθμιση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους της

Συστάσεις ΔΝΤ στην Κίνα για ρύθμιση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους της

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην κινεζική οικονομία, αλλά προειδοποίησε ότι αυτή η βελτίωση συντελείται παράλληλα με τη συνεχιζόμενη διόγκωση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους της. Στην ετήσια έκθεση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 6,7% το 2017, αντί 6,2% που προβλεπόταν προηγουμένως. Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2017-2021, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,4%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Εως το 2022, το Ταμείο προβλέπει ότι το χρέος στην Κίνα, εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, θα φθάσει σχεδόν το 300% του ΑΕΠ από το 240% που είχε καταγραφεί πέρυσι.

«Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα πάνω, αντανακλώντας την ισχυρή προοπτική της οικονομίας, τη δέσμευση για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά όλα αυτά επιτυγχάνονται με κόστος τη συνεχή επέκταση του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους, εντείνοντας τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομία», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Αυτό που πρέπει να κάνει το Πεκίνο είναι να «επιταχύνει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επικεντρωθεί σε μια ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη», συστήνει το Ταμείο.

Η ανάπτυξη που τροφοδοτείται από το χρέος δεν είναι λύση για την οικονομία, ανέφερε το ΔΝΤ. Αυτήν την άποψη συμμερίζονται οικονομικοί αναλυτές, παροτρύνοντας την Κίνα να εγκαταλείψει το παλιό οικονομικό μοντέλο, δηλαδή τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και των κρατικών δαπανών με χρέος. Το Πεκίνο φαίνεται να μεταθέτει σταδιακά το βάρος της οικονομίας από τις εξαγωγές στην εγχώρια κατανάλωση.

Κατ’ αρχάς, τονίζει μερίδα αναλυτών, η Κίνα θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσει τη μεγάλη επέκταση του χρέους και μετά να λάβει μέτρα για τη μείωσή του. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καταβάλλει προσπάθειες για να συγκρατήσει την αύξηση του δανεισμού χωρίς να πλήξει την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή