Διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και στη Βενετία κατά των τουριστών

Διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και στη Βενετία κατά των τουριστών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέαμα κατοίκων της Βαρκελώνης να πετούν αυγά σε τουρίστες θα ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Συνέβη όμως προ ημερών και δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με το Bloomberg, τέτοιου είδους σκηνές είναι πλέον συνηθισμένες στην πόλη, καθώς πολλοί Ισπανοί βλέπουν τους τουρίστες όχι σαν πηγή εισοδήματος αλλά ως ενόχληση που καταστρέφει το ιστορικό κέντρο της πόλης τους και οδηγεί τα ενοίκια στα ύψη, καθώς πολλοί τουρίστες ακριβοπληρώνουν διαμερίσματα που νοικιάζουν μέσω Airbnb. Οργανώνονται, έτσι, και διαμαρτύρονται για τη συμφόρηση στους δρόμους, για την εκτίναξη των ενοικίων, αλλά και την καταχρηστική συμπεριφορά των ξένων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες χώρες που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ο φόβος της ισλαμικής τρομοκρατίας ανάγκασε μεγάλο μέρος των τουριστών να αποφύγει προορισμούς όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, και να επισκεφθεί την Ιταλία και την Ισπανία. Στη Βενετία, για παράδειγμα, οι κάτοικοι διοργανώνουν διαδηλώσεις ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μην πωλούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τα διάφορα μέγαρα της ιστορικής πόλης. «Μόλις πουληθεί κάποιο μέγαρο της πόλης γίνεται ξενοδοχείο», δήλωσε στην Deutsche Welle κάτοικος που συμμετείχε σε σχετική διαδήλωση. Στην Τοσκάνη, άλλωστε, ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός TUI αγόρασε το μικρό χωριό Καστελφάλφι. Στην Ισπανία, όμως, το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Τον περασμένο μήνα, ομάδα νεαρών μασκοφόρων επιτέθηκε σε τουριστικό λεωφορείο, τρύπησε ένα λάστιχό του και έγραψε το σύνθημα «Ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές μας». Χθες διοργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των τουριστών στο βασκικό θέρετρο Σαν Σεμπαστιάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, προ ημερών περίπου 200 άτομα από τη συνοικία της Μπαρσελονέτα κατευθύνθηκαν οργανωμένα στην παραλία της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τον υπερβολικό αριθμό των τουριστικών καταλυμάτων. Σε τοπικό επίπεδο, οι Aρχές δείχνουν να κατανοούν το πρόβλημα. Από πέρυσι, οι Aρχές της Βαρκελώνης έχουν επιβάλει περιορισμούς στην περιήγηση που κάνουν οι ξεναγοί σε ομάδες τουριστών.

Η δήμαρχος της πόλης, Aντα Κολάου, μερίμνησε ώστε να απαγορευτεί η ανέγερση καινούργιων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης και επέβαλε μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης ενοικίασης κατοικιών μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb.

«Αν επισκεφτεί κάποιος τις γειτονιές της Βαρκελώνης που έχουν πληγεί από τον υπερβολικό αριθμό των τουριστών, θα καταλάβει αμέσως την οργή», σχολιάζει σχετικά ο Γιόρντι Αλμπερίτς, διευθυντής της ένωσης επιχειρήσεων Cercle d’Economia, που επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση. Η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 13% των θέσεων εργασίας και σχεδόν 2,5 εκατ. Ισπανοί απασχολούνται στον κλάδο. Η χώρα αποτελεί τον τρίτο σε σειρά τουριστικό προορισμό στον κόσμο μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζα CaixaBank, ο αριθμός των τουριστών θα αυξηθεί κατά περίπου 12% φέτος, φθάνοντας τα 84 εκατ. άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT