Tεταμένο είναι το κλίμα στη NAFTA

Tεταμένο είναι το κλίμα στη NAFTA

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τον Ιανουάριο του 2018 έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες ως προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου των χωρών της Βόρειας Αμερικής, η οποία είναι γνωστή ως NAFTA (Νorth American Free Trade Agreement).

Ωστόσο, οι διεργασίες δεν προβλέπεται να εξελιχθούν με ταχείς ρυθμούς. Την Τετάρτη άρχισαν οι επαφές μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις τρεις χώρες που συμμετέχουν στη NAFTA, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, και το κλίμα είναι τεταμένο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει «καταστροφική» την τριμερή συμφωνία – σημειωτέον ότι είχε υπογραφεί πριν από 23 χρόνια και στο πλαίσιο των κανόνων της εκτελούνται συναλλαγές αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων ετησίως.

Ο Τραμπ απειλεί ότι θα αποχωρήσει από τη NAFTA εάν δεν τον βρει σύμφωνο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ο εντεταλμένος του για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, είπε ότι η NAFTA δεν ωφέλησε πολλούς Αμερικανούς, και αυτό φαίνεται στο εμπορικό έλλειμμα με το Μεξικό, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Τimes. Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «μια οποιαδήποτε πλήρως αναθεωρημένη συμφωνία». Μεταξύ των επίμαχων προτάσεων των Αμερικανών είναι οι εξής: Να γίνει πρόβλεψη για τυχόν χειραγώγηση νομίσματος, αλλά και να τεθεί περιορισμός στις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να διατηρούν μεγάλο μέρος της παραγωγικής βάσης στις ΗΠΑ. Καμία από τις εταιρείες (Ford, GM, Fiat Chrysler) δεν το θέλει, δεδομένου ότι βασίζoνται στην προμήθεια εξοπλισμού και ανταλλακτικών και από τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ διατηρούν και μονάδες στο Μεξικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή