1,6 τρισ. δολάρια στα χέρια διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

1,6 τρισ. δολάρια στα χέρια διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας στα χέρια τους ρευστό 1,6 τρισ. δολαρίων, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν νέες εταιρείες για να τις προσθέσουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ανεβάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις το τίμημα εξαγοράς σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μεγάλα ονόματα στον χώρο της διαχείρισης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στρέφουν πια το βλέμμα τους σε εισηγμένες εταιρείες που κάποτε δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των υποψήφιων στόχων εξαγοράς.

Κατά κανόνα, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια εστίαζαν σε μη εισηγμένες εταιρείες που βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού. Τις εξαγόραζαν και προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση, πουλώντας τα υγιή περιουσιακά στοιχεία εντός ολίγων ετών. Σήμερα, οι εταιρείες διαχείρισης των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων προτίθενται να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα για την εξαγορά εισηγμένων εταιρειών για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Stada Arzneimittel, η οποία παράγει φάρμακα όπως το ρινικό σπρέι Snup, οι κάψουλες για το κρυολόγημα Grippostad, καθώς και άλλα όπως το Lipitor κατά της χοληστερίνης και η κρέμα Voltaren. Ιδρύθηκε το 1895 ως συνεταιρισμός φαρμακοποιών και έτσι απέκτησε μια μετοχική δομή που καθιστούσε δύσκολη την πώληση μετοχών και άρα την εξαγορά της. Εν τούτοις, η Stada βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας σκληρής μάχης εξαγοράς, οδηγώντας τη μετοχή της σε άνοδο 31%.

«Η διαδικασία ξεκίνησε επειδή κάποιος αποφάσισε να κάνει την πρώτη κίνηση», σχολιάζει ο Μάρκους Βίενπρεχτ, αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Main First Bank. «Η εταιρεία ούτε ανέπτυξε ένα θαυματουργό φάρμακο ούτε ανακάλυψε κάποιο χρυσωρυχείο», προσθέτει ο ίδιος. Το έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της Stada οφείλεται στο ότι είναι μία από τις λιγοστές εταιρείες που παραμένουν ανεξάρτητες στην αγορά των φαρμάκων. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εξαγοράς σε αυτήν την αγορά, λόγω των συγχωνεύσεων που έχουν συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν στη διάθεσή τους ρευστό 1,6 τρισ. δολαρίων, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με την Preqin. Τον Ιούλιο, η Apollo Global Management ανακοίνωσε ότι άντλησε 24,6 δισ. δολάρια για το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιό της. Η CVC Capital Partners γνωστοποίησε τον Ιούνιο ότι διαθέτει 16 δισ. ευρώ και η Carlyle Group αναζητεί 15 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου που θα επικεντρώνεται στις ΗΠΑ.

Με τόσο διαθέσιμο ρευστό, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια πρέπει να βρουν νέους στόχους εξαγοράς για να εξασφαλίσουν τις αποδόσεις που έχουν υποσχεθεί στους επενδυτές. Ετσι έβαλαν νερό στο κρασί τους και εξερευνούν επιλογές ανάμεσα σε εισηγμένες εταιρείες, ακόμη και αν το τίμημα είναι υψηλότερο, λόγω της ανόδου των τιμών των μετοχών.

Κατά συνέπεια διεξάγονται σκληρές μάχες για την εξαγορά εταιρειών. Η Hellman & Friedman υπερίσχυσε σε μάχη για την απόκτηση της Allfunds Bank από την ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo έναντι 1,8 δισ. ευρώ.

Η Blackstone Group υπέβαλε την καλύτερη προσφορά για την εξαγορά της πλατφόρμας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης κινδύνων Aon, πληρώνοντας σχεδόν 5 δισ. δολάρια. Η ΚΚR εξαγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία διατροφικών συμπληρωμάτων Nature’s Bounty από την Carlyle, προσφέροντας 3 δισ. δολάρια.

Στην περίπτωση της Stada, ορισμένες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας υπό την πίεση των μετόχων και η παραίτηση του επί μία 20ετία διευθύνοντος συμβούλου της άνοιξαν τον δρόμο σε έναν αγώνα προσφορών και αντιπροσφορών. Τον Φεβρουάριο, οι Cinven και Bain Capital προσέφεραν 3,5 δισ. δολάρια, τίμημα κατά 13% υψηλότερο από την τιμή μετοχής της Stada.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή