Ανέκαμψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανέκαμψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τρεις ημέρες με απώλειες. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν οι δείκτες και στα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια. Θετικά λειτούργησαν οι ειδήσεις με τα ευνοϊκά αποτελέσματα από τους ευρωπαϊκούς ομίλους εξόρυξης και τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του ανέκαμψε λόγω ενδείξεων ότι τελικά οι παγκόσμιες προμήθειες «μαύρου χρυσού» αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται γενικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα. Το δολάριο ενισχύθηκε χθες προς το ευρώ εν αναμονή των ομιλιών της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, και του ομολόγου της της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη σύνοδο στο Τζάκσον Χολ αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, συνολικά οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και δεν προδιαθέτουν για μαζικές πωλήσεις τίτλων. Ο παγκόσμιος δείκτης, που καταγράφει τις κινήσεις όλων των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων, MSCI, ενισχύθηκε χθες 0,59%, ενώ ο ειδικός δείκτης των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων οικονομιών κατά 0,82%. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν 0,77%, ενώ ο S& P κατά 0,85%.

Στη Γηραιά Ηπειρο, τώρα, μετά τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις με απώλειες, οι δείκτες ανέκαμψαν. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με 0,8%, όταν την Δευτέρα είχε πλησιάσει σε επίπεδα ναδίρ πενταμήνου. Ο κλαδικός δείκτης των ομίλων εξόρυξης και πρώτων υλών ενισχύθηκε δεύτερη ημέρα στη σειρά, σε ποσοστό 1,7%. Σε αυτήν την άνοδο συνέτεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον για σιδηρομεταλλεύματα, αλλά και τα αποτελέσματα των ομίλων BHP Billiton και Antofagasta. «Είναι θετική εξέλιξη ότι οι οι εταιρείες πρώτων υλών κατόρθωσαν να περιστείλουν μέρος του χρέους τους και να βαδίσουν σε μοα περίοδο κερδοφορίας, η οποία φαίνεται περισσότερο βιώσιμη», τόνισε ο αναλυτής της London Capital Γroup, Τζάσπερ Λόλερ. Η τιμή της μετοχής της βρετανικής τράπεζας με ειδίκευση στα δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας, Provident Financial, υποχώρησε δραστικά κατά 66%, επειδή μέσα σε δύο μήνες, δεύτερη φορά χθες, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα αποκλίνουν των προβλέψεων, ότι δεν θα δώσει μέρισμα και ότι ο επικεφαλής της θα φύγει. Τέλος, στο Λονδίνο χθες ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 0,86%, στο Παρίσι ο CAC 40 με +0,87% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με +1,35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή