Ενα τρισ. δολ. η αξία του νορβηγικού επενδυτικού ταμείου

Ενα τρισ. δολ. η αξία του νορβηγικού επενδυτικού ταμείου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλασιάστηκε η αξία του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού ταμείου (GPFG), του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, τα τελευταία πέντε χρόνια. Tους πρώτους έξι μήνες του 2017 σημείωσε κέρδη-ρεκόρ 63 δισ. δολ. (499 δισ. νορβηγικές κορώνες), λόγω της υπεραπόδοσης του χαρτοφυλακίου των μετοχών του. Οι αποδόσεις του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού ταμείου διαμορφώθηκαν στο 6,5% το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι αποδόσεις που προέκυψαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους από τις επενδύσεις του εν λόγω fund διαμορφώθηκαν στο 2,6%, δηλαδή στα 202 δισ. νορβηγικές κορώνες, ήτοι 25,6 δισ. δολάρια.

Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας του Ταμείου, η οποία διαμορφώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου, στα 8,020 δισ. κορώνες, περίπου 1 τρισ. δολάρια. Το 65,1% των αποθεμάτων του έχει επενδυθεί σε μετοχές, το 32,4% σε ομόλογα και το 2,5% σε μη εισηγμένα real estate. Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Ταμείο σημειώνει ότι οι επενδύσεις σε μετοχές απέφεραν αποδόσεις 3,4%, ενώ οι επενδύσεις σε ομόλογα και σε μη εισηγμένα ακίνητα 1,1% και 2,1%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2017. Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 970 δισ. δολ., έλαβε εντολή να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο 70% από 60%, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τις αποδόσεις και να διασφαλίσει τα πετρελαϊκά κέρδη που προσφέρει η χώρα και στις επόμενες γενιές.

Σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του GPFG Τροντ Γκραντ δήλωσε ότι τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν πολύ καλή επίδοση μέχρις στιγμής φέτος, ωστόσο παρέμεινε επιφυλακτικός, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο να επαναληφθεί. Οι επενδύσεις του Ταμείου ενισχύουν ουσιαστικά τις εγχώριες κρατικές δαπάνες, με την κυβέρνηση της χώρας να αποσύρει κατά το δεύτερο τρίμηνο 16 δισ. κορώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το εγχώριο νόμισμα ανατιμήθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αξία του fund κατά 32 δισ. κορώνες.

Επίσης, το fund εξέφρασε για άλλη μία φορά την επιθυμία να παραμείνει βασικός επενδυτής στη Βρετανία, ακόμη και μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γκραντ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, «η άποψή μας για την κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει σημαντικός επενδυτικός προορισμός για εμάς».

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, η Βρετανία αντιπροσωπεύει το 9,1% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποίησε το κρατικό επενδυτικό ταμείο στα τέλη του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή