Οι Γερμανοί επιλέγουν την Τουρκία για διακοπές, παρά την ταξιδιωτική οδηγία

Οι Γερμανοί επιλέγουν την Τουρκία για διακοπές, παρά την ταξιδιωτική οδηγία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεταμένες σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των Γερμανών τουριστών οι οποίοι επιλέγουν την Τουρκία για τις διακοπές τους, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Η ζήτηση εκ μέρους τουριστών που οργανώνουν τις διακοπές τους τελευταία στιγμή δεν έχει μειωθεί και στην κορυφή των επιλογών τους παραμένει η Τουρκία, σύμφωνα με μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Toν Ιούλιο είχε συλληφθεί στην Τουρκία ο Γερμανός ακτιβιστής Πέτερ Στόιτερ και το Βερολίνο αντέδρασε και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία.

Οι γερμανικές αρχές εφιστούσαν την προσοχή σε τουρίστες και επενδυτές που σκοπεύουν να μεταβούν στη γειτονική μας χώρα. Πάντως, η Τουρκία δεν προσελκύει τόσους Γερμανούς όσους στο πρόσφατο παρελθόν, αφενός λόγω πραξικοπήματος, αφετέρου λόγω διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Για παράδειγμα, το 2015 αποδείχθηκε χρονιά υψηλών επιδόσεων, επειδή είχαν επισκεφθεί τη χώρα περίπου 5,6 εκατ. Γερμανοί, ενώ το 2014 μειώθηκαν στα 4 εκατ. Πέρυσι οι τουρίστες συνολικά στην Τουρκία μειώθηκαν 28% έναντι του 2015, τα τουριστικά έσοδα συνολικά εμφάνισαν σημαντική υποχώρηση κατά 30%, ενώ το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς υπήρξε μικρή ανάκαμψη. Παρά ταύτα, οι περισσότεροι τουρίστες που καταφθάνουν στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι Γερμανοί, αναφέρει ο Τόρστεν Σέφερ του Συνδέσμου Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

Ο Αύγουστος αποδεικνύεται καλύτερος απ’ ό,τι αναμενόταν και σε έναν βαθμό αυτό οφείλεται στην πληρότητα των ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Ισπανία, αλλά και στις υψηλές τιμές αυτής της περιόδου στις δύο προαναφερθείσες χώρες, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Η εκπρόσωπος του Tui, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι υπήρξε αναζωογόνηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής για την Τουρκία, ενώ ανάλογα δήλωσε και η τουριστική εταιρεία Thomas Cook. Η Thomas Cook κατέχει σημαντικό μερίδιο της τουρκικής αγοράς, μέσω της θυγατρικής της, Öger Tours. Και το ταξιδιωτικό γραφείο DER Touristik δεν καταγράφει ούτε μείωση της ζήτησης, ούτε ακυρώσεις, ούτε αλλαγές κρατήσεων για τουρκικούς τουριστικούς προορισμούς.

Κατά τον κ. Σέφερ του Συνδέσμου Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, την Τουρκία επιλέγουν ως επί το πλείστον γερμανικές οικογένειες που αγοράζουν πλήρες πρόγραμμα διαμονής, διατροφής και ψυχαγωγίας σε ξενοδοχεία στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου ή στις παραλίες της νότιας Τουρκίας. «Εχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές στην Τουρκία, αλλά και στο οδικό δίκτυο, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για τέτοιου είδους διακοπές», προσθέτει ο κ. Σέφερ. Η τουριστική βιομηχανία συνιστά σημαντικό πυλώνα της τουρκικής οικονομίας, συνεισφέροντας το 13% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή