Βερολίνο: «Όχι» σε ευρωομόλογο, «ναι» σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Βερολίνο: «Όχι» σε ευρωομόλογο, «ναι» σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναφoρικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, στο οποίο γινόταν λόγος για πολιτική στροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους κάποιων χωρών της Ευρωζώνης, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας ότι εδώ και καιρό συζητείται η περαιτέρω εξέλιξη του και όχι η έκδοση ευρωομολόγων ή η από κοινού ανάληψη χρέους.

«Πρώτα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, κάποια πράγματα είναι σίγουρα λάθος. Δεν σχεδιάζουμε καινούργια κονδύλια δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ούτε πρόκειται για νέα από κοινού ανάληψη χρεών ή ευρωομόλογα», τόνισε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραμένει αμετάκλητη.

«Ισχύει ότι επιδιώκουμε μία εμβάθυνση της Ευρωζώνης, για αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα από κοινού ανάληψη χρέους ή ευρωομόλογα. Αυτό το οποίο συζητείται εδώ και κάποιον καιρό –και μάλλον υπάρχει κάποια σύγχυση– είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για περαιτέρω εξέλιξη του ESM ώστε να μπορεί π.χ. να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη. Για αυτό το θέμα ο υπουργός έχει εκφραστεί επανειλημμένα σε ομιλίες και συνεντεύξεις. Επί της αρχής όμως είναι σαφές ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει το ίδιο να κάνει τις δικές του απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για αυτό συνεχίζει να ισχύει για εμάς ότι ευθύνη και πολιτικός έλεγχος για αποφάσεις πρέπει να βρίσκονται σε ένα και το αυτό επίπεδο», δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του υπουργείου, τονίζοντας «ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να απαλλάξουμε τα κράτη-μέλη από τη δική τους ευθύνη»

Τέλος, προσέθεσε ότι υπάρχει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω ο ESM και ότι ο κ. Σόιμπλε επέλεγε πάντα συνειδητά την ορολογία «European Monetary Fund» (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο). «Αν θέλετε να κάνετε τη σύγκριση, τότε πρόκειται περίπου για την κατεύθυνση των πιθανών πεδίων δράσεως για τον ESM (…)Υπάρχει εδώ και καιρό η πρόταση, η οποία βρίσκει και ευρεία στήριξη στην Ευρώπη, ότι μπορεί ο ESM να εξελιχθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να παίξει ρόλο ειδικά στην πρόληψη κρίσεων», πρόσθεσε, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για πολύ πρόωρες συζητήσεις, ενώ είναι, όπως είπε, προφανές ότι και ενόψει των εκλογών δεν αναμένονται αποφάσεις.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT