Γενικόλογες τοποθετήσεις αναμένονται στο Τζάκσον Χολ

Γενικόλογες τοποθετήσεις αναμένονται στο Τζάκσον Χολ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eυρεία γκάμα θεμάτων απασχολεί τους κεντρικούς αξιωματούχους, τους κρατικούς αξιωματούχους και τους οικονομολόγους, οι οποίοι συναντώνται στην καθιερωμένη ετήσια συνδιάσκεψη του Τζάκσον Χολ στο Κάνσας (Γουαϊόμινγκ, ΗΠΑ). Ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δεν αναμένεται ότι θα αποστείλουν σαφές μήνυμα στις αγορές για τα επόμενα βήματά τους. Το μόνο μήνυμα που έχει διατυπωθεί αφορά τη γενική φιλοσοφία του συμποσίου: να στηρίξουν οι κεντρικοί τραπεζίτες την παγκόσμια οικονομία, που αναπτύσσεται δυναμικά. Παρόντες στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το 1978 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Κάνσας, θα είναι, μεταξύ άλλων, η Τζάνετ Γέλεν και ο Μάριο Ντράγκι, δηλαδή οι πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αντίστοιχα.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Μάριο Ντράγκι θα χρησιμοποιούσε το Τζάκσον Χολ ως ευκαιρία για να αναγγείλει τη βαθμιαία περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, οι τελευταίες φήμες τον θέλουν να περιορίζεται μόνον στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις στο νομισματικό πεδίο και στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αφότου έχει πρώτα συζητηθεί εντός της Ευρωτράπεζας. Ως εκ τούτου, ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής αναλύσεων της Bremer Landesbank της Βρέμης, εκτιμά ότι δεν θα σταλούν από το Τζάκσον Χολ νέα μηνύματα προς τις αγορές σε σχέση με τη μελλοντική κατεύθυνση της ΕΚΤ. Επιπλέον, ο κ. Χελμάγερ εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά μικρή και η πιθανότητα να γίνουν εκεί σαφείς ανακοινώσεις και από τη Fed σε σχέση με την περαιτέρω αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη γερμανική χρηματιστηριακή εφημερίδα Börsenzeitung, ο Μάριο Ντράγκι έχει και έναν πρόσθετο λόγο να μην προβεί σε βεβιασμένες εξαγγελίες. «Στη Γερμανία διεξάγονται σε έναν μήνα ομοσπονδιακές εκλογές. Ο Ντράγκι και οι υπόλοιποι σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν αργότερα ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο άσκησαν επιρροή στην έκβαση των εκλογών».

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μακροχρόνια και στις περισσότερες περιπτώσεις ήπια ανάπτυξη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας κινείται καθοδικά από τη δεκαετία του 1950, ενώ η ψηφιακή επανάσταση των τελευταίων 20 χρόνων ακόμα δεν έχει συμβάλει σε περαιτέρω αύξησή της. Επιπλέον, κράτη και επιχειρήσεις συσσωρεύουν υψηλά χρέη σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων. Και το αν η δημογραφική εξέλιξη σε πολλές βιομηχανικές κοινωνίες λειτουργεί ωφέλιμα ή επιφέρει πρόσθετο κόστος δεν έχει κριθεί ακόμη.

Η Fed προέβη σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου τον Ιούνιο, διαμορφώνοντάς το στο 1% με 1,25%. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι σκέπτεται νέα αύξηση εντός του έτους, δεν αναμένεται να το κάνει άμεσα.

Ασαφές είναι το τοπίο και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Κάποια απόφαση για τον περιορισμό του, επισημαίνει η DW, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο διευθυντήριο της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή