Επιχείρηση ενίσχυσης βιομηχανικών πόλεων που παρακμάζουν στην Κίνα

Επιχείρηση ενίσχυσης βιομηχανικών πόλεων που παρακμάζουν στην Κίνα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα έχει αποδυθεί σε μια οργανωμένη προσπάθεια να αναζωογονήσει τις βιομηχανικές μεγαλουπόλεις της, οι οποίες κάποτε αποτελούσαν τον κορμό του παραγωγικού της μηχανισμού. Σήμερα ρημάζουν και παρακμάζουν, εκτός εάν γίνουν γενναίες προσπάθειες αναβίωσής τους. Μία από αυτές είναι η Σενιάνγκ, όπου ο επιχειρηματίας Λιου και πρόεδρος του τεχνολογικού ομίλου βιομηχανικής τεχνολογίας PQI Industrial Technology Group άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο αξίας 18 εκατ. δολ. πέρυσι. Το εργοστάσιο, εξοπλισμένο και με ρομπότ, κατασκευάζει ανταλλακτικά, τα οποία διοχετεύει στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα New York Times. Στο εργοστάσιο απασχολούνται 200 άνθρωποι. Η πρωτοβουλία του Λιου Κι εντάσσεται στο ευρύτερο και μεγαλόπνοο σχέδιο της Κίνας να εμφυσήσει ζωή στη Σενιάνγκ των 8 εκατ. κατοίκων.

Αποβιομηχάνιση

Αντίστοιχη διαδικασία αποβιομηχάνισης πέρασαν αρκετές δεκαετίες πριν πόλεις στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ολη η βορειοανατολική περιφέρεια της Κίνας, όπου και είχε συγκεντρωθεί η βαριά βιομηχανία, διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει πίσω στις εξελίξεις. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να δώσει κίνητρα σε όσους επενδύσουν στις εν λόγω περιοχές, επισημαίνουν οι New York Times.

Η Σενιάνγκ αποτελεί σημαντικό πείραμα, συστήνοντας ένα ταμείο με κεφάλαια 7 εκατ. δολ, ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές ιδέες στην τεχνολογία και την καινοτομία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών δίνεται μπόνους 30.000 δολ., ενώ σε επιλεγμένους από την κυβέρνηση κλάδους γίνεται και ευνοϊκή φορολόγηση. Το εργοστάσιο του κ. Λιου, συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Εργαλειομηχανικού Εξοπλισμού, το οποίο συνιστά κοινοπραξία της Γερμανίας και της Κίνας.

Η αγορά-ενοικίαση γης εκεί έχει έκπτωση 30%, ενώ προβλέπονται και διευκολύνσεις στη γραφειοκρατική διαδικασία. Κίνητρα δίνονται από τις Αρχές και στους νέους που σπουδάζουν στην πόλη για να συστήσουν νεοφυείς εταιρείες. Δύο από αυτούς, οι Χονγκ Κιφάν και Μα Κε, ίδρυσαν τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας Phoenix Valley: εκεί συναντιούνται νέοι να συζητήσουν τις ιδέες τους, ενοικιάζουν χώρους γραφείων και παίρνουν συμβουλές για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή