Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ

Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχείς πολιτικές ήττες, η εμπρηστική ρητορική και η ανεφάρμοστη πολιτική ατζέντα ιδίως σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική του έχουν καταστήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναξιόπιστο σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Απόδειξη αυτής της απώλειας εμπιστοσύνης αποτελεί η κατάργηση, την περασμένη εβδομάδα, δύο εκ των οικονομικών συμβουλίων που είχαν ως αποστολή να του παράσχουν κατευθύνσεις για την οικονομική του πολιτική. Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η αδυναμία του κ. Τραμπ να καταδικάσει ρητά τη δράση ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα σοβαρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης. Ο κ. Τραμπ παρέλειψε να καταγγείλει την αντίληψη περί «λευκής υπεροχής», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας. Η απόφαση του Τραμπ να «διαλύσει» το Συμβούλιο Αμερικανικής Βιομηχανίας (Manufacturing Council) και το Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής, μέσω του προσφιλούς σε αυτόν μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ελήφθη μετά την επιλογή πολλών διευθύνοντων συμβούλων να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τα παραπάνω συμβούλια. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να εντείνει το σκηνικό πόλωσης μεταξύ του κ. Τραμπ και των επικεφαλής των αμερικανικών κολοσσών, οι οποίοι έχουν δυσαρεστηθεί από την αδυναμία του να θέσει σε ισχύ τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό του πρόγραμμα όπως τις είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Ειδικότερα, επενδυτικοί φορείς και στελέχη επιχειρήσεων δεν βλέπουν καμία πρόοδο στη μείωση της εταιρικής φορολογίας από 35% σε 15%, στη μείωση φορολογίας εισοδήματος και στην κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που αποτελούσαν τα βασικά σημεία του σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης του Λευκού Οίκου. Επίσης, το μεγαλόπνοο σχέδιο του κ. Τραμπ για επενδύσεις σε έργα υποδομής ύψους 1 τρισ. δολ. αποτελεί, προς το παρόν, μία υπόσχεση που δεν φαίνεται ούτε κατά το ήμισυ να υλοποιείται. Βέβαια, συνεργάτες του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο προσπαθούν να «αποκαταστήσουν» την κλονισμένη εικόνα του, αποβλέποντας πλέον στη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και στη σύσφιγξη των σχέσεων με τους επιχειρηματίες, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη διαμάχη της χώρας με την Κίνα για τις εμπορικές της πρακτικές. Μάλιστα, η απογοήτευση του επενδυτικού κοινού αποτυπώνεται και στον αμερικανικό δείκτη S&P 500, που σημείωσε κέρδη λιγότερο από 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τεσσεράμισι ετών. Την άποψη ότι οι πολιτικές εξελίξεις ενδεχομένως να επηρεάσουν δυσμενώς τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων απηχεί και ο μεγιστάνας των hedge funds και δημιουργός ενός από τα μεγαλύτερα fund, του Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ο ίδιος σε γραπτή ανακοίνωση που δημοσίευσε στο LinkedIn τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην πορεία των αγορών όσο ποτέ άλλοτε. Αντιλαμβανόμενος πλήρως το κλίμα πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στις ΗΠΑ, αποφάσισε να περιορίσει την έκθεσή του στις αμερικανικές μετοχές διότι «ανησυχεί ότι η αυξανόμενη εσωτερική και εξωτερική διαμάχη θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένιση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή