Τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν θα παρουσιάσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν θα παρουσιάσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας προσέρχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος το δύσκολο στοίχημα που έχει αναλάβει, συγκάλεσε χθες υπουργικό συμβούλιο σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει τα μέλη της κυβέρνησής του πριν από την εκκίνηση των μεγάλων πολιτικών αλλαγών. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, ο οποίος θα δώσει έμφαση σε φλέγοντα ζητήματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η παρουσίαση των νομοσχεδίων για τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό και για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 20 δισ. ευρώ έως το 2018.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των μελών της κυβέρνησης ότι οι επόμενες εβδομάδες θα επιτρέψουν στον Εμανουέλ Μακρόν «να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά δυσλειτουργίες 25 χρόνων». Ενα πολύ ευαίσθητο θέμα, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα του κ. Μακρόν αυτήν την εβδομάδα, είναι η ανακοίνωση των πέντε προεδρικών διαταγμάτων μέσω των οποίων ο κ. Μακρόν θα προχωρήσει στην τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας. Τα εν λόγω διατάγματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εξετασθούν από το υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία να υπογραφούν από τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση των εργατικών συνδικάτων είναι η υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, καθώς και η θέσπιση ανώτατου ορίου αποζημίωσης που θα μπορούν να επιδικάζουν τα δικαστήρια σε περίπτωση καταχρηστικής και παράνομης απόλυσης των εργαζομένων. Ο κ. Μακρόν θέλει να αλλάξει και τον τρόπο διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τους επικεφαλής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται και με τους εργαζομένους που δεν υπάγονται σε κάποια επιτροπή εντός των επιχειρήσεων. Επίσης, θα καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας, ενώ προβλέπεται να καταργήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνοντας κατά 2,4% τις εισφορές για το επίδομα ανεργίας και κατά 0,75% τις εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Αυτό το μέτρο έχει βασικό στόχο την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Ωστόσο, αυτή η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές τους θα αντισταθμιστεί από την αύξηση ενός υφιστάμενου φόρου (CSG) που θα εφαρμοστεί άμεσα από την 1η Ιανουαρίου και θα αφορά όλα τα εισοδήματα και τις συντάξεις.

Εντούτοις, η εργατική νομοθεσία δεν αποτελεί το μόνο «καυτό» θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης Μακρόν τις επόμενες εβδομάδες. Στις 27 και στις 28 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο του δημοσιονομικού προϋπολογισμού αλλά και αυτό για το ασφαλιστικό σύστημα, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες και να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο για έλλειμμα 2,7% το 2018. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού θα εγκαινιάσει μια «νέα περίοδο» για τη Γαλλία.

Σε χαμηλά επίπεδα η δημοτικότητά του

Η προσπάθεια του κ. Μακρόν να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε νευραλγικούς τομείς της γαλλικής οικονομίας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητά του εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλή. Τρεις μήνες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, η δημοφιλία του έχει υποχωρήσει κατά 14 μονάδες. Τον περασμένο μήνα είχε προηγηθεί πτώση δέκα μονάδων, ενώ μόνο το 40% των ερωτηθέντων έχει καλή γνώμη για τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Journal du Dimanche. Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Odoxa δήλωσε στο Reuters ότι για τον Εμανουέλ Μακρόν «οι πραγματικές δυσκολίες έρχονται, οι πραγματικοί κίνδυνοι ρήξης με τη δημόσια γνώμη παρουσιάζονται», προμηνύοντας επί της ουσίας ότι το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του, ιδίως σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο θέμα των εργασιακών, ενδέχεται να προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις.

Σε άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε χθες το Ινστιτούτο Odoxa για λογαριασμό του RTL, το 63% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται ούτε τον Εμανουέλ Μακρόν ούτε και τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για την αποτελεσματική μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Μάλιστα, οκτώ στους δέκα Γάλλους εκτιμούν πως η μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα που προωθεί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα καταλήξει στη δημιουργία ενός κινήματος μαζικής κοινωνικής αμφισβήτησης του κυοφορούμενου νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή