Κίνδυνος νέας φούσκας στην Κίνα λόγω των «κόκκινων» δανείων

Κίνδυνος νέας φούσκας στην Κίνα λόγω των «κόκκινων» δανείων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα φούσκα, που εγκυμονεί και νέους κινδύνους, δημιουργείται στην Κίνα, συγκεκριμένα στη διευρυνόμενη αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς σπεύδουν να τοποθετηθούν σε αυτήν επενδυτές χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τον κίνδυνο νέας φούσκας, εκτός εκείνων της αγοράς ακινήτων και των δανείων, διαβλέπει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης «κακής τράπεζας» στην Κίνα, μιας εκ των τεσσάρων που δημιούργησε το υπουργείο Οικονομικών το 1999 προκειμένου να απορροφήσουν τον ανησυχητικά μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι κινεζικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν επικίνδυνα μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, απότοκο των χαλαρών ελέγχων στις χορηγήσεις και της επίμονα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Επενδυτές εκτιμούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Κίνα έφτασαν φέτος στα 3 τρισ. δολάρια, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται δυσχεραίνοντας την αποπληρωμή των χρεών. Αναλυτής που μίλησε στους FT εκτιμά ότι το πραγματικό ποσό ανέρχεται στα 6,8 τρισ. δολάρια.

Ακολουθώντας, όμως, την αύξηση των «κόκκινων» δανείων, αυξάνεται αναλόγως και ο αριθμός των επενδυτών που τα επιλέγουν. Οπως τόνισε στους FT ο Λάι Ξιαομίν, πρόεδρος της China Huarong Asset Management, πολλοί από αυτούς τους επενδυτές δεν έχουν γνώση των κινδύνων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και με τη μαζική είσοδό τους στην αγορά έχουν εξωθήσει στα ύψη τις τιμές.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός έχει οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο κατά τουλάχιστον 10%, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητεί αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και επισταμένη εποπτεία στον κλάδο.

Αλλος αναλυτής, ο Τζέισον Μπέντφορντ της UBS, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του προς τους επενδυτές ότι «κάπου, που δεν το κατέγραψαν τα ραντάρ, σημειώθηκε αλματώδης αύξηση των μικρομεσαίων funds που κυνηγούν τέτοιου είδους επισφαλή στοιχεία ενεργητικού».

Ενας άλλος παράγοντας, όμως, που οδήγησε στη διόγκωση της αγοράς «κόκκινων» δανείων ήταν και η απόφαση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών να χαλαρώσουν τους ελέγχους και να διευκολύνουν την αγορά επισφαλών πιστώσεων. Πριν από 18 χρόνια, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε τον κλάδο των «κακών τραπεζών» και έδωσε εντολή στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να μεταφέρουν στις τέσσερις «κακές τράπεζες» μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικής αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων. Εκτοτε, οι τέσσερις κακές τράπεζες έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους όχι μόνον στο εσωτερικό της Κίνας αλλά και παγκοσμίως, λειτουργώντας περισσότερο ως επενδυτικές παρά ως τράπεζες που απορροφούν το μη εξυπηρετούμενο χρέος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Huarong, εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2015 και πουλάει περίπου το 70% των «κόκκινων» δανείων που αγοράζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή