Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθαν χθες σε θετική τροχιά οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά την προχθεσινή πτώση εξαιτίας του φόβου για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ. Στην αμερικανική προθεσμιακή αγορά, οι τιμές της βενζίνης οδηγήθηκαν σε υψηλό διετίας λόγω της παύσης λειτουργίας των διυλιστηρίων, ένεκα του καταστροφικού τυφώνα «Χάρβεϊ». Τα διυλιστήρια στην πληγείσα περιοχή αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 23% της αμερικανικής παραγωγής. Η προθεσμιακή τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ εμφάνισε άνοδο 5,7% στα 1,884 δολ. το γαλόνι, αφού είχε εκτοξευθεί νωρίτερα στα 1,914 δολ. το γαλόνι.

Αντίθετα, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 46,05 δολάρια το βαρέλι, με οριακή πτώση (-0,09%). Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε κατά 1,79% στα 51,39 δολάρια το βαρέλι. «Αν τα διυλιστήρια παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα ή για δέκα ημέρες, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά», σχολιάζει ο Στέφεν Μπρένοκ, αναλυτής πετρελαίου στην PVM.

Αναλυτικότερα, οι επενδυτές στην Ευρώπη αψήφησαν χθες τον γεωπολιτικό κίνδυνο που σοβεί στη χερσόνησο της Κορέας και οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε άνοδο 0,7%, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να ενισχύονται κατά 0,4% και τον κλάδο πρώτων υλών κατά 1,7%. Θετικό ρόλο διαδραμάτισε η ανακοίνωση θετικών προβλέψεων για τα αποτελέσματα εξαμήνου από την εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Biomerieux και κερδών από τη γερμανική RTL. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν άνοδο 0,14% και 0,4%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Νωρίτερα, ο γερμανικός δείκτης Dax είχε ενισχυθεί κατά 0,47%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,49% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 0,38%. Στη Μαδρίτη, ο δείκτης Ibex-35 αναρριχήθηκε 0,52%. Η στερλίνα ανέκαμψε από το χαμηλό 11μήνου, με άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ, λόγω των εκτιμήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να μην επιτρέψει μεγαλύτερη άνοδο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ειδικότερα, η στερλίνα διαμορφώθηκε στις 92,05 πένες έναντι του ευρώ. Παράλληλα, το ευρώ έφθασε το 1,1232 δολ. με άνοδο 0,1%, ενώ έχει ενισχυθεί πάνω από 14% από τις αρχές του έτους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή