Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο 2017

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο 2017

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αντιθέσει με τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς, αφού η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι των αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη 2,7%. Το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις πως η δυναμική που σημειώνει η αμερικανική οικονομία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2017. Ειδικότερα, η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3% από τον Απρίλιο-Ιούνιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, καταγράφοντας τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις λιανικές πωλήσεις και τις επιχειρηματικές δαπάνες καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει τη θετική πορεία της και στις αρχές του τρίτου τριμήνου, ενώ πολλοί οικονομολόγοι δεν διαβλέπουν μεγάλη πτώση στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας εξαιτίας του τυφώνα «Χάρβεϊ», που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Ο Γκας Φόσερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία PNC Financial Services, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «η επίπτωση στην εθνική οικονομία θα είναι πολύ μικρή». Ο ίδιος εκτιμά πως ακόμη και αν μεγάλο μέρος της παραγωγής συρρικνωθεί εξαιτίας της καταστροφικής τροπικής καταιγίδας, η έντονη διαφορά θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οφείλεται και στην ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο ρυθμός καταναλωτικής δαπάνης αυξήθηκε κατά 3,3% και διοχετεύτηκε για την αγορά αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων, για έξοδα στέγασης και για την πληρωμή επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Ο ρυθμός της καταναλωτικής δαπάνης αναθεωρήθηκε στο 3,3% έναντι πρόσφατων εκτιμήσεων που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο, βάσει των οποίων η καταναλωτική δαπάνη διαμορφωνόταν στο 2,8%. Επίσης, η κατανάλωση των επιχειρήσεων ενίσχυσε την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με τις δαπάνες σε εξοπλισμό να σημειώνουν αύξηση κατά 8,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών, υπερβαίνοντας σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις βάσει των οποίων ο ρυθμός της κατανάλωσης των επιχειρήσεων θα διαμορφωνόταν στο 8,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3,4%. Επίσης, άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες επισημαίνουν ότι ο αριθμός των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε τον Αύγουστο. Ειδικότερα, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 237.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 201.000 θέσεων εργασίας που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα. Δεδομένου ότι το δεύτερο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία σημείωσε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, το ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας στο σύνολό του ενισχύθηκε στο 2,1% το πρώτο μισό του 2017. Παρότι υπήρξε διαφοροποίηση των στοιχείων σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο κατά 1,9% του ΑΕΠ, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ανάπτυξη στο 3% δεν είναι ρεαλιστικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή