Υψηλότατο αναμένεται το κόστος της τροπικής καταιγίδας «Χάρβεϊ»

Υψηλότατο αναμένεται το κόστος της τροπικής καταιγίδας «Χάρβεϊ»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύσκολο να υπολογίσει κάποιος τις συνολικές ζημιές από την καταστροφική τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ», που χθες πέρασε από το Τέξας στη Λουιζιάνα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος που κυμαίνεται από 42 δισ. δολ. έως 160 δισ. δολάρια. Η καταιγίδα κατευθυνόταν χθες στο δυτικό τμήμα της Λουιζιάνας. Το κόστος του «Χάρβεϊ» συγκρίνεται με το κόστος του τυφώνα «Κατρίνα», σύμφωνα με την εταιρεία καιρικών προγνώσεων AccuWeather.

Το ύψος του κόστους της πιο καταστροφικής, όπως φαίνεται, καταιγίδας των ΗΠΑ αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Τρίτη πρωί, ο αναλυτής φυσικών καταστροφών Τσακ Γουότσον της εταιρείας ερευνών Enki Research το υπολόγισε στα 41 δισ. δολάρια. Εως το τέλος της ημέρας, οι εκτιμήσεις του κ. Γουότσον είχαν αυξηθεί κατά 10 δισ. δολάρια.

Πιθανολογείται ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ζημιών, εξαιτίας της καταστροφικής καταιγίδας, θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Γνώστες περί ασφαλιστικών θεμάτων επισημαίνουν ότι τα συνήθη συμβόλαια στις ΗΠΑ για την ασφάλιση περιουσιών δεν περιλαμβάνουν ζημιές που έχουν προκληθεί από πλημμύρες, παρότι παρέχουν κάλυψη εξαιτίας θυελλωδών ανέμων, χαλαζόπτωσης και πυρκαγιάς. Ετσι, συμπεραίνουν ότι οι πλημμυροπαθείς θα καταφύγουν στο Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Ασφάλισης έναντι Πλημμυρών. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χρειαστεί, ωστόσο, να αποζημιώσουν επιχειρήσεις, βιομηχανίες και νοσοκομεία. Δίχως αμφιβολία, οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να προσφέρουν στέγη σε 30.000 άτομα, διότι τα σπίτια τους έχουν πλημμυρίσει. Μακροπρόθεσμα αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις σε ό,τι αφορά την προσφορά βενζίνης στις ανατολικές ακτές, ιδιαίτερα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, διότι έχουν κλείσει τα διυλιστήρια του Τέξας και της Λουιζιάνας, τα οποία τροφοδοτούν με καύσιμα αυτήν την περιοχή των ΗΠΑ.

Προς το παρόν έχει μειωθεί στο 18% η παραγωγή των διυλιστηρίων του Τέξας. Σημειωτέον ότι η αξία της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Τέξας ισούται με το ένα τρίτο του αμερικανικού ενεργειακού κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, η τιμή της βενζίνης στην αμερικανική αγορά κινείται ανοδικά και έχει φθάσει το υψηλό διετίας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της AccuWeather για ζημίες έως και 160 δισ. δολαρίων από την πολυήμερη καταιγίδα «Χάρβεϊ», τότε το μέγεθος των καταστροφών θα προσεγγίζει το συνολικό κόστος του τυφώνα «Κατρίνα» που έπληξε τη Λουιζιάνα πριν από 12 χρόνια.

Ο τυφώνας «Κατρίνα» θεωρείται και είναι η πιο πολύνεκρη και καταστρεπτική θεομηνία που έπληξε τον Ατλαντικό, με το οικονομικό κόστος να φθάνει τα 176 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ανασφάλιστων ζημιών της τάξεως των 82 δισ. δολαρίων. Ζημίες 31 δισ. δολαρίων ήταν, επίσης, ανασφάλιστες από τον τυφώνα «Σάντι» το 2012, όταν το συνολικό κόστος είχε φθάσει τα 75 δισ. δολάρια.

«Η επικινδυνότητα αυτής της μεγάλης τροπικής καταιγίδας δεν οφείλεται στο ότι ξεκίνησε ως τυφώνας κατηγορίας 4, αλλά στις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις με ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα, που προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες», σχολιάζει ο Τσακ Γουότσον της Enki Research στη βρετανική εφημερίδα New York Times. Ακόμη και αν οι ζημιές δεν ξεπεράσουν τα 42 δισ. δολάρια, η τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ» μπορεί να καταταχθεί στις δέκα αν όχι στις πέντε πιο κοστοβόρες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις ΗΠΑ.

Πέραν της απώλειας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, η καταιγίδα «Χάρβεϊ» προκαλεί μεγάλες πληγές σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής. Εκτός από την καταστροφή κτιρίων στο Χιούστον, έχουν προκληθεί ζημιές σε χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά. Επίσης, υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, για πτώση των πωλήσεων κατά 60% στην πολιτεία του Τέξας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT