Μείωση φορολογικού συντελεστή στο 25% από 33,3% προωθεί ο Μακρόν

Μείωση φορολογικού συντελεστή στο 25% από 33,3% προωθεί ο Μακρόν

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της φορολογικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ επιβεβαίωσε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει την εταιρική φορολογία από το 33,3% στο 25% έως το 2022, μέχρι δηλαδή το τέλος της πενταετούς θητείας του κ. Μακρόν. Τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ, μιλώντας χθες στη συγκέντρωση της Ενωσης Εργοδοτών της Γαλλίας (Medef), που διεξήχθη στο εκπαιδευτικό ίδρυμα HΕC. Το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημοσιονομική πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, μια μέρα πριν από την ανακοίνωση των προεδρικών διαταγμάτων για τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

Λίγο πριν από τη συγκέντρωση της Medef, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας επισήμανε ότι η μείωση της εταιρικής φορολογίας από το 33,3% στο 25% θα είναι όμοια για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2019.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα Les Echos, η μείωση της εταιρικής φορολογίας που θα ισχύσει έως το 2022 θα ανέλθει στα 11 δισ. ευρώ, ικανοποιώντας πλήρως ένα από τα πάγια αιτήματα του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας της Γαλλίας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Μακρόν θα παρουσιάσει σε περίπου έναν μήνα από τώρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχοντας ως βασικό στόχο να δώσει κίνητρα στους επιχειρηματίες και να ενισχύσει τη γαλλική οικονομία.

Αναλυτικότερα, η φορολογία επί των επιχειρήσεων που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο 33,3% είχε πολλαπλώς δεχθεί τις επικρίσεις των επιχειρηματιών, καθώς εκτιμούν ότι το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο δεν είναι ελκυστικό για το επιχειρείν. Τα παράπονα της επιχειρηματικής κοινότητας πηγάζουν από το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία (12,5%) και η Βρετανία (19%) έχουν υιοθετήσει μια πιο ευνοϊκή φορολογική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύει η εφημερίδα Les Echos, η μείωση θα ξεκινήσει το 2018 και θα διαμορφωθεί στο 28% για εκείνες τις επιχειρήσεις που σημειώνουν κέρδη λιγότερα των 500.000 ευρώ. Ωστόσο, από το 2019 η φορολογία θα μειωθεί με τον ίδιο τρόπο για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το σύνολο του τζίρου τους και από το μέγεθός τους. Ειδικότερα, η μείωση θα επέλθει σταδιακά από το 33% στο 31% το 2019, έπειτα στο 28% το 2020, στο 26,5% το 2021 και 25% το 2022.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον τέως πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε προβλέψει σταδιακή μείωση του φόρου επί των επιχειρήσεων στο 28% έως το 2020, ωστόσο ο συντελεστής θα υφίστατο διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε επιχείρησης και του ύψους των συνολικών κερδών. Σύμφωνα με δηλώσεις του επιτελείου του κ. Λε Μερ στην εφημερίδα Le Monde, «το θέμα είναι να δώσουμε προτεραιότητα στο ρίσκο και στις επενδύσεις. Αυξάνοντας τις επιχειρήσεις, ενισχύουμε και την εργασία». Μάλιστα, ο κ. Λε Μερ είχε επισημάνει ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να «μεταμορφώσει» την οικονομία. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή η «μεταμόρφωση» θα πρέπει να είναι άμεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως λόγω των αναγκών που επιτάσσει η ψηφιακή εποχή.

Σε άνθηση ο γαλλικός τουρισμός το 2017

Το λαμπερό Παρίσι προτίμησαν αρκετοί τουρίστες φέτος, παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που εκδηλώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα το Regional Tourism Committee (CRT), το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκε τη γαλλική πρωτεύουσα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Οι ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή του Παρισιού κατέγραψαν 10 εκατ. αφίξεις. Πρόκειται, μάλιστα, για τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων που σημειώθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν το Ιλ ντε Φρανς αυξήθηκε κατά 14,6%, ενώ αύξηση κατά 6,4% κατεγράφη και στα υπόλοιπα μέρη της χώρας. Υψηλές ήταν οι αφίξεις των Αμερικανών τουριστών, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε στο 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τη γαλλική πρωτεύουσα επισκέφθηκαν περίπου 1,14 εκατ. Αμερικανοί, ενώ ακολούθησαν αρκετοί Γερμανοί και Ισπανοί. Η μείωση στον αριθμό των Βρετανών επισκεπτών κατά 1,7% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν εκπλήσσει τους υπεύθυνους του τουριστικού κλάδου, καθώς οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit. Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Βαλετού, πρόεδρο του τουριστικού συνδέσμου CRT, ο αυξημένος αριθμός των τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αλλά και οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Παρίσι το 2017 θα επισκεφθούν από 32 έως 34 εκατ. άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή