Κατά 3% αυξήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών

Κατά 3% αυξήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά νέα για την κυβέρνηση Τραμπ αποτελεί η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παρά τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς, αφού η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3% έναντι των αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη 2,7%. Το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015, δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Τραμπ να επαναλάβει ότι ο στόχος του για ανάπτυξη άνω του 3% είναι εφικτός. Σε ομιλία του στο Σπρίνγκφιλντ την περασμένη Τετάρτη για την προώθηση του σχεδίου μεταρρύθμισης στη φορολογία, ο κ. Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τυχαίνει να είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούμε να φθάσουμε πιο πάνω από το 3%. Δεν υπάρχει λόγος που να εξηγεί γιατί δεν μπορούμε». Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική που σημειώνει η αμερικανική οικονομία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2017. Ειδικότερα, η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3% από Απρίλιο-Ιούνιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, καταγράφοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών. Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις λιανικές πωλήσεις και τις επιχειρηματικές δαπάνες καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει τη θετική πορεία της και στις αρχές του τρίτου τριμήνου, ενώ πολλοί οικονομολόγοι δεν διαβλέπουν μεγάλη πτώση στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Χάρβεϊ», η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο Χιούστον των ΗΠΑ. Ο Γκας Φόσερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία PNC Financial Services, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «η επίπτωση στην εθνική οικονομία θα είναι πολύ μικρή». Ο ίδιος εκτιμά πως ακόμη και αν μεγάλο μέρος της παραγωγής συρρικνωθεί εξαιτίας της καταστροφικής τροπικής καταιγίδας, η έντονη διαφορά θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Σε ομιλία της η κ. Γέλεν στο οικονομικό συνέδριο που έγινε στο Τζάκσον Χολ, η οποία τάχθηκε κατά της απορρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον τραπεζικό κλάδο και προωθεί ο κ. Τραμπ, δεν σχολίασε την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης, ωστόσο χαρακτήρισε την οικονομία «ισχυρή». Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οφείλεται και στην ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο ρυθμός καταναλωτικής δαπάνης αυξήθηκε κατά 3,3% και διοχετεύτηκε στην αγορά αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων, για έξοδα στέγασης και για την πληρωμή επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Επίσης, η κατανάλωση των επιχειρήσεων ενίσχυσε την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με τις δαπάνες για εξοπλισμό να σημειώνουν αύξηση κατά 8,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή