Το Μεξικό και ο Καναδάς παραμένουν στη NAFTA

Το Μεξικό και ο Καναδάς παραμένουν στη NAFTA

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μεξικό και ο Καναδάς θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA), ακόμη και αν αποχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, διεμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Ιλδεφόνσο Γκαγιάρδο. «Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής θα εξακολουθήσει να ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Μεξικού και Καναδά», δήλωσε ο κ. Γκαγιάρδο σε εκδήλωση στην Πόλη του Μεξικού, προσθέτοντας πως μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. «Ο μοναδικός που θα μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοια απόφαση, ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι ο γείτονάς μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μεξικού, ΗΠΑ και Καναδά επαναλαμβάνονται από χθες στην Πόλη του Μεξικού, με στόχο την αναθεώρηση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί πριν από 23 χρόνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA, στην περίπτωση που δεν τον ικανοποιεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε χθες ακολουθεί μετά την πρώτη συνάντηση των τριών πλευρών πριν από δύο εβδομάδες στην Ουάσιγκτον, συνάντηση που είχε λήξει χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως η εμπορική συμφωνία έχει κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έχει πλήξει τη βιομηχανική τους παραγωγή. Αντιθέτως, η μεξικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία έχει ενισχύσει την ενοποίηση της Βορείου Αμερικής και έχει συμβάλει στην προστασία των θέσεων εργασίας. «Ούτε ο Καναδάς ούτε το Μεξικό πρόκειται να ανακοινώσουν αποχώρηση (από τη NAFTA), διότι επιθυμούμε (οι εμπορικές μας σχέσεις) να εξακολουθήσουν να ρυθμίζονται από τη NAFTA», κατέληξε ο κ. Γκαγιάρδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή