ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

156.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο

02s11est

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκε ο ρυθμός των προσλήψεων και ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου, τον Αύγουστο προστέθηκαν 156.000 νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (189.000), σημειώνοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.

Οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν τη δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας. Επίσης, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα τον Ιούνιο, αναθεωρήθηκαν σε 189.000 από 209.000 που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρά πτώση του ρυθμού αύξησης των νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, δεδομένου ότι ανέκαθεν τον Αύγουστο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν πιο υποτονική. Επίσης, αρχικά, οι οικονομολόγοι είχαν επισημάνει ότι είναι δύσκολο οι νέες θέσεις εργασίας να ξεπεράσουν τις 200.000, την ώρα που το ποσοστό απασχόλησης είναι απολύτως ικανοποιητικό. Επίσης, η έκθεση του υπουργείου Εργασίας καταδεικνύει ότι το ποσοστό ανεργίας σημείωσε μικρή αύξηση και διαμορφώθηκε στο 4,4% έναντι 4,3% τον Ιούλιο. Το ποσοστό απασχόλησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 62,9% τον Αύγουστο. Παρότι, γενικά, ο αριθμός των προσλήψεων παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, ο ρυθμός αύξησης των μισθών ήταν αναιμικός. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα και παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουλίου. Το σύνολο της αύξησης που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο διαμορφώνεται στο 2,5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η αποτυχημένη αύξηση των αποδοχών των Αμερικανών εργαζομένων, παρά τον ικανοποιητικό αριθμό των προσλήψεων και τη μειωμένη ανεργία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μυστήριο για την αμερικανική οικονομία. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναζητεί σημάδια που να πιστοποιούν ότι όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο περιθώριο της αγοράς εργασίας τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης τώρα επιστρέφουν στην αγορά εργασίας. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνουν έμφαση στην πορεία της αύξησης των μισθών, που αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, η Fed προσπαθεί να ελέγξει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού και αποτρέποντας πιθανή αναθέρμανση της οικονομίας. Παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3%, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών, ο απογοητευτικός ρυθμός αύξησης των μισθών και των θέσεων εργασίας μπορεί να προβληματίσει τη Fed, η οποία αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τρίτη φορά το τρέχον έτος.