Η ζήτηση παραμένει ισχυρή παγκοσμίως

Η ζήτηση παραμένει ισχυρή παγκοσμίως

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εργοστάσια ανά την Ασία και την Ευρώπη αύξησαν την παραγωγή τους τον Αύγουστο, χάρη στη διατήρηση της παγκόσμιας ζήτησης σε υψηλό επίπεδο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο. Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη θα ενισχύσει τα επιχειρήματα περί άρσης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στη Δύση. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ιαπωνίας εξακολουθούν να έχουν πατημένο το γκάζι, η ισχυρότερη ανάκαμψη ενθαρρύνει τους κεντρικούς τραπεζίτες στη Δύση να αρχίσουν να πατούν φρένο έπειτα από χρόνια πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Το ίδιο συνέβη και στην Ευρωζώνη, με τη μεταποίηση να επιταχύνεται και τις νέες παραγγελίες να είναι οι υψηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2011. Ακόμη και η βρετανική μεταποίηση ενισχύθηκε πολύ περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα με το Brexit. «Η παγκόσμια ανάπτυξη αναπτύχθηκε δυνατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 και η προοπτική είναι ευνοϊκή. Γενικά υπάρχουν περισσότερο λόγοι, ώστε να είναι κανείς αισιόδοξος σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα», λέει ο Πολ Μόρτιμερ Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas.

Ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της IHS Markit για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 57,4 τον Αύγουστο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011 και πολύ πάνω από την τιμή 50 που αποτελεί το όριο μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Σε συνδυασμό με την αργή άνοδο της τιμής των προϊόντων, τα στοιχεία PMI θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αισιοδοξία των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, ώστε να αποφασίσουν τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια να εφαρμόσουν σχέδια για περιορισμό του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE). Στη Βρετανία, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στο 56,9 υποδηλώνοντας επιτάχυνση της οικονομίας μετά το ληθαργικό πρώτο εξάμηνο του 2017. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων Βρετανών κεντρικών τραπεζιτών τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Στην Κίνα, ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών των Caixin/Markit για τη μεταποίηση στον ιδιωτικό τομέα έδειξε πως οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Την Πέμπτη, ο αντίστοιχος δείκτης PMI για δημόσιες μεταποιητικές εταιρείες είχε επίσης ενισχυθεί διαψεύδοντας προβλέψεις οικονομολόγων περί επιβράδυνσης και των δύο δεικτών. Οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών και των οικοδομικών υλικών έχουν αυξηθεί εφέτος στην Κίνα χάρη στη σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών για υποδομές. Πλέον φαίνεται πως η ανάπτυξη στην Κίνα το τρίτο τρίμηνο ήταν αρκετά ισχυρή, ώστε η χώρα να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης 6,9% που είχε επιτύχει το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρά τα μέτρα που έλαβαν οι κινεζικές αρχές προκειμένου να περιορίσουν τον δανεισμό για ριψοκίνδυνες επενδύσεις και να αποτρέψουν την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Η ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα αποτελεί δώρο όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, που προετοιμάζεται για το συνέδριο του Οκτωβρίου, όπου θα κριθεί η ηγεσία και θα αποφασιστεί η πολιτική για την επόμενη πενταετία. Στη διάρκεια της εβδομάδας, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s είχε αναθεωρήσει προς το καλύτερο την ανάπτυξη για την Κίνα, τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία. Μοναδική παραφωνία η αναπάντεχη υποχώρηση της ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας στο 5,7% το τρίτο τρίμηνο του 2017 (σε ετήσια βάση), δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή