Σε κινεζικά χέρια η παλαιότερη τράπεζα του Λουξεμβούργου

Σε κινεζικά χέρια η παλαιότερη τράπεζα του Λουξεμβούργου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων από κινεζικές, η Legend Holdings, κινεζική εταιρεία που ελέγχει τη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo Group, εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μιας από τις παλαιότερες ιδιωτικές τράπεζες στην Ευρώπη. Πρόκειται για το 89,9% της Banque Internationale a Luxembourg SA (BIL), της παλαιότερης ιδιωτικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, το οποίο εξαγόρασε από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι 1,8 δισ. δολ., ποσό αντίστοιχο του 1,48 δισ. ευρώ. Η εν λόγω τράπεζα ιδρύθηκε το 1856 και στα τέλη του περασμένου έτους είχε ενεργητικό ύψους 38 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο.

Η σχετική συμφωνία συνάπτεται εν μέσω περιορισμών που έχει επιβάλει το Πεκίνο σε κινεζικούς κολοσσούς όπως οι όμιλοι Anbang, Insurance Group, Fosun International Ltd, Dalian Wanda Group και HNA Group σε ό,τι αφορά την επέκτασή τους στο εξωτερικό μέσω εξαγορών ξένων επιχειρήσεων, κυρίως ευρωπαϊκών και αμερικανικών. Οι τέσσερις αυτοί κινεζικοί κολοσσοί έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα, καθώς σύμφωνα με την Dealogic μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εξαγοράσει ξένες επιχειρήσεις συνολικής αξίας 56 δισ. δολαρίων όταν η συνολική αξία των ξένων επιχειρήσεων που εξαγόρασαν οι κινεζικές επιχειρήσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 130 δισ. δολάρια. Η αλλαγή αυτή στην πολιτική του Πεκίνου έπειτα από μία και πλέον δεκαετία, που υποστήριξε αυτή την επίθεση φιλίας των κινεζικών επιχειρήσεων προς τη Δύση, στοχεύει να ανακόψει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα και τη συνεπακόλουθη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος. Δεδομένου όμως ότι συνάπτεται αυτή η σημαντική συμφωνία ενώ έχουν ματαιωθεί πολλές άλλες, αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως το Πεκίνο εξακολουθεί να ανέχεται την οικονομική αιμορραγία εάν και εφόσον αυτή διασφαλίζει μερίδια σε σημαντικές τράπεζες ή σε βιομηχανίες που προσφέρουν τεχνογνωσία. Ηταν σαφής η ανακοίνωση του Πεκίνου τον περασμένο μήνα ότι θα απαγορεύει εφεξής ή τουλάχιστον θα επιβάλλει αυστηρότατους περιορισμούς σε επενδύσεις κινεζικών εταιρειών σε επιχειρήσεις του εξωτερικού όταν αυτές γίνονται στους κλάδους της βιομηχανίας παιχνιδιών, σε ακίνητα, σε ξενοδοχεία και γενικότερα στον κλάδο της ψυχαγωγίας.

Πράγματι, εμπόδισε την Dalian Wanda προ μηνών όταν επιχείρησε να εξαγοράσει ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, ενώ κάλεσε τις κινεζικές τράπεζες να μη χορηγήσουν άλλες πιστώσεις στην ασφαλιστική Anbang. Είναι, όμως, σαφές ότι η τάση αναχαίτισης των κινεζικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την επέκτασή τους στο εξωτερικό δεν αφορά τον κλάδο των τραπεζών. Μόλις τον Μάιο κι ενώ είχε ήδη παγιωθεί αυτή η αλλαγή πολιτικής, ο όμιλος ΗΝΑ εξαγόρασε το 10% του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank, με το τίμημα της εξαγοράς να μην έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Εχουν, άλλωστε, αγοράσει μερίδια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες και ασφαλιστικές στην Ευρώπη, τόσο η Fosun International όσο και η Anbang Insurance, ενώ η Legend εξέφρασε την πρόθεση να οικοδομήσει ένα διεθνές τραπεζικό δίκτυο και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες όσων επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στις χώρες του νέου Δρόμου του Μεταξιού. Οπως όμως σχολιάζει η Nisha Gopalan, αναλύτρια και αρθρογράφος του Bloomberg, το ζητούμενο είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα διαχειρίζεται τα χρήματα των Κινέζων στο εξωτερικό. Ο ιδιωτικός πλούτος των Κινέζων στο εξωτερικό εξακολουθεί να αυξάνεται. Περίπου 56% των Κινέζων επενδυτών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα δήλωσαν πως έχουν επενδύσει στο εξωτερικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν μόλις 19%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή