Ο ΠΟΕ δικαίωσε την Boeing στη διαμάχη με την Ε.Ε.

Ο ΠΟΕ δικαίωσε την Boeing στη διαμάχη με την Ε.Ε.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαιώθηκε η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing έπειτα από προσφυγή της Ε.Ε. κατά της εταιρείας στον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου), με την κατηγορία ότι δέχεται παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τη δημιουργία του νέου τζετ 777Χ, υπονομεύοντας ουσιαστικά τον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της, Airbus. Ειδικότερα, ο ΠΟΕ δέχτηκε την έφεση που είχε υποβάλει η Boeing κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τη θέση της Ε.Ε., βάσει της οποίας ο αμερικανικός κολοσσός Boeing με έδρα το Σικάγο δέχτηκε από την Ουάσιγκτον φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 8,7 δισ. δολ.

Η Ε.Ε. είχε κατηγορήσει την εταιρεία και εμμέσως τις ΗΠΑ για σοβαρή παραβίαση των περιορισμών που ισχύουν όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις. Ο Μάικλ Λούτιγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Boeing, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για ξεκάθαρη νίκη των ΗΠΑ. Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε ότι «οι τελευταίες εσφαλμένες εκτιμήσεις της Αirbus και των κυβερνητικών της εκπροσώπων απορρίφθηκαν τώρα από τον ΠΟΕ».

Η φιλονικία μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ και περίπου μία δεκαετία και απηχεί τις προσπάθειες τόσο της αμερικανικής όσο και της γαλλικής κυβέρνησης να καταβάλουν επιχορηγήσεις πολλών δισεκατομμυρίων για να βοηθήσουν τις εταιρείες να καλύψουν τα έξοδά τους, με στόχο την κατασκευή των εμπορικών αεροσκαφών τους. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Boeing είναι η γαλλική Airbus, που έχει έδρα στην Τουλούζη. Η Ε.Ε. είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι δίνουν «απαγορευμένες» επιχορηγήσεις για την κατασκευή του νέου αεροσκάφους της εταιρείας, κάτι ωστόσο που απορρίφθηκε από τον ΠΟΕ. Ο ΠΟΕ εκτιμά πως οι «απαγορευμένες» επιχορηγήσεις, αποτελούν μια μορφή κρατικής ενίσχυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή