To Βrexit… γκρέμισε τον κλάδο των κατασκευών

To Βrexit… γκρέμισε τον κλάδο των κατασκευών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλό 12μήνου υποχώρησε απρόσμενα η δραστηριότητα στον βρετανικό κατασκευαστικό κλάδο λόγω της πτώσης των επενδύσεων, σύμφωνα με έρευνα των εταιρειών Markit/CIPS Construction. Η αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις Βρυξελλών και Λονδίνου στη μετά Brexit εποχή επισκιάζει την οικονομία της Βρετανίας. Ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για την κατασκευαστικό κλάδο υποχώρησε τον Αύγουστο στις 51,1 μονάδες, από τις 51,9 τον Ιούλιο, προσεγγίζοντας τις 50 μονάδες που είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επέκταση και τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αν και η βρετανική οικονομία βρισκόταν σε καλή κατάσταση τους μήνες που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του Brexit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου του 2016, η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις στο διάστημα των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2017 στους βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με κάθε άλλο εξάμηνο της τελευταίας πενταετίας εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται τα νοικοκυριά από την πτώση της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 6,55% έναντι του ευρώ από το δημοψήφισμα για το Brexit, προκαλώντας άνοδο του πληθωρισμού και κατά συνέπεια επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. «Κατά τα φαινόμενα, οι βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες προετοιμάζονται για μια ομαλή προσγείωση αυτό το φθινόπωρο λόγω του εύθραυστου επιχειρηματικού κλίματος που αναχαιτίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σχολιάζει ο Τιμ Μουρ της IHS Markit. Ο κατασκευαστικός κλάδος καλύπτει το 6% του βρετανικού ΑΕΠ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή