Ανεβάζει στροφές η οικονομία της Ευρωζώνης

Ανεβάζει στροφές η οικονομία της Ευρωζώνης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ενισχύοντας το κλίμα αισιοδοξίας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που προσπαθούσαν επί σειράν ετών και μπουν σε τροχιά ανάκαμψης μετά την κρίση χρέους. Η εταιρεία αναλύσεων Markit αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο του 2017 θα ενισχυθεί κατά 0,6% από το προηγούμενο, μια πρόβλεψη που, εάν επιβεβαιωθεί, θα έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας μέσα στον Αύγουστο.

«Μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος, δίχως αμφιβολία, από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας», σχολιάζει ο οικονομολόγος της εταιρείας αναλύσεων Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Ευοίωνες είναι, επίσης, οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες. «Οι ενδείξεις για το μέλλον είναι θετικές όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις εισροές κεφαλαίων για νέες παραγγελίες και τις προσδοκίες των επιχειρηματιών. Ακόμη και μια μικρή επιβράδυνση μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι περιορισμένη», σχολιάζει ο κ. Γουίλιαμσον. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, λίγο χαμηλότερα από τις 55,8 μον. που προβλέπονταν αρχικά. Αν και η δραστηριότητα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών επεκτάθηκε τον Αύγουστο, με τους βραδύτερους ρυθμούς που έχουν παρουσιαστεί από τον Ιανουάριο, αυτό δεν επηρέασε την τελική εικόνα. Ο δείκτης ΡΜΙ για τις υπηρεσίες υποχώρησε στο χαμηλό επτάμηνου και διαμορφώθηκε στις 54,7 μονάδες από τις 55,4 μονάδες που είχαν καταγραφεί τον Ιούλιο. Οι τιμές ενισχύονται, επίσης, σταδιακά, αν και ο πληθωρισμός παραμένει στο 1,5% και εξακολουθεί να απέχει από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι «κοντά στο 2%». Τα στοιχεία σηματοδοτούν μια «ενίσχυση των τιμών μαζί με την ανάπτυξη», σχολιάζει ο κ. Γουίλιαμσον. Ο ίδιος προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σύντομα την πρόθεσή της να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από το 2018 εάν παραμείνουν ευνοϊκές οι οικονομικές συνθήκες, ίσως τον Οκτώβριο.

Οι οικονομίες εμφανίζουν επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης αφού η δραστηριότητα είχε υποχωρήσει προ μιας οκταετίας στο ναδίρ. Αξίζει να θυμίσουμε ότι είχε καταγραφεί συρρίκνωση της Ευρωζώνης κατά 2,5% το α΄ τρίμηνο του 2009 από το προηγούμενο λόγω της μεγάλης πτώσης των γερμανικών εξαγωγών, όταν είχε εξαπλωθεί η χρηματοπιστωτική κρίση από τις ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο. Την περίοδο 1995-2017, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί στο 0,37% σε τριμηνιαία βάση, φθάνοντας το ιστορικό υψηλό του 1,3% το β΄ τρίμηνο του 1997.

Σήμερα, η Ισπανία παρουσιάζει τις υψηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, έπειτα από μια πολυετή και πολυμέτωπη κρίση. Το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,9%, αντανακλώντας το υψηλό διετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή