Επιχειρηματίες κατά Τραμπ για την άρση προστασίας των ανήλικων μεταναστών

Επιχειρηματίες κατά Τραμπ για την άρση προστασίας των ανήλικων μεταναστών

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει νομοθεσία (DACA) που προστατεύει από απέλαση νεαρούς μετανάστες που είχαν εισέλθει, ως ανήλικοι, παράτυπα στις ΗΠΑ. Πάνω από 400 προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου και επικεφαλής πανίσχυρων εταιρειών και τραπεζών στις ΗΠΑ απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο και στο Κογκρέσο, προειδοποιώντας ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της Στρογγύλης Τραπέζης Επιχειρηματιών (Business Roundtable) στις ΗΠΑ, Τζέιμι Ντίμον –ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase– εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «οι ΗΠΑ είναι και ήταν ανέκαθεν μια χώρα υποδοχής μεταναστών. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξαντλούμε κάθε μέσο για να προσελκύουμε τους καλύτερους και ευφυέστερους ανθρώπους, διότι ενισχύουν τη χώρα και την οικονομία». Τη διαφωνία του με την πρωτοβουλία του κ. Τραμπ εξέφρασε, επίσης, ο Ντέιβιντ Ζαλίσνι, διευθύνων σύμβουλος της χαλυβουργίας Owen Steel. Δήλωσε πως αν και οι προτάσεις της κυβέρνησης ωφελούν τον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας, αυτή η πρωτοβουλία του κ. Τραμπ είναι «μάταιη». H Στρογγυλή Τράπεζα Επιχειρηματιών απαρτίζεται από εταιρείες που απασχολούν 15 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ, με συνολικά έσοδα 6 τρισ. δολαρίων.

Μετά την ανακοίνωση του κ. Τραμπ, την Τρίτη, να αποσύρει νομοθεσία που επικυρώθηκε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τίμοθι Κουκ της Apple, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Μπραντ Σμιθ της Microsoft, o Σάνταρ Πιτσάι της Google και ο Ράντι Φάλκο του ισπανόφωνου ραδιοφωνικού σταθμού Univision Communications, ήταν κάποιοι από τους 400 και πλέον που εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους και με προσωπικές ανακοινώσεις. «Η αμερικανική κυβέρνηση στερεί σε 800.000 dreamers (δηλαδή όσους θέλουν να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο) τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται και να συνεισφέρουν με αμέτρητους τρόπους στις ΗΠΑ – τη μοναδική χώρα που τους προσέφερε ένα σπίτι. Η ανάκληση του νομοσχεδίου αντιβαίνει στις αρχές και στις παραδόσεις των ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Φάλκο για την κατάργηση του καθεστώτος διαμονής της DACA εντός έξι μηνών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράιαν Μόινιχαν, ανάρτησε μήνυμα στο Twitter όπου αναφέρεται πως «οι άνθρωποι που καλύπτονται από το πρόγραμμα DACA ζουν και συνεισφέρουν στις γειτονιές και στις κοινότητες όλης της χώρας. Παροτρύνουμε το Κογκρέσο να δώσει λύση στο ζήτημα με έναν τρόπο που θα επιτρέψει να συνεχιστούν αυτές οι συνεισφορές και να ευδοκιμούν οι κοινότητές μας».

Η νομοθεσία εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα προ πενταετίας και προστατεύει, κατά κύριο λόγο, μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, παρέχοντάς τους το δικαίωμα σπουδών και εργασίας στις ΗΠΑ. Ξεκινώντας από σήμερα δεν θα εξεταστεί καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα, γνωστό και ως «Dreamers» (ονειροπόλοι), ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σίμονς. Το Κογκρέσο έχει προθεσμία ενός εξαμήνου για να καταλήξει σε ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο. Οσοι εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα έχουν προθεσμία έως τις 5 Οκτωβρίου για να υποβάλουν αίτηση, ώστε να τους δοθεί παράταση μετά το εξάμηνο, που λήγει στις 5 Μαρτίου του 2018.

Στα 60 δισ. δολ. το κόστος των απελάσεων

Οι οικονομολόγοι διαφωνούν σε διάφορα θέματα. Δεν διαφωνούν, όμως, για τα πλεονεκτήματα της μετανάστευσης, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Business Insider. Πρόσφατα, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως η μετανάστευση είναι κινητήριος δύναμη στην αγορά εργασίας. Το ινστιτούτο ερευνών Cato εκτιμά πως η απέλαση των «Dreamers» θα κοστίσει στην αμερικανική οικονομία 60 δισ. δολάρια.

Οικονομολόγοι από την αριστερή και τη δεξιά παράταξη συμφωνούν ότι η μετανάστευση είναι καθαρό όφελος για την οικονομία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό. Αυξάνονται ο πληθυσμός και τα φορολογικά έσοδα. Το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου (Center for American Progress), το οποίο κλίνει στη φιλελεύθερη οικονομική σκέψη, υπολογίζει πως μια πολιτική μαζικών απελάσεων, οι παράτυποι μετανάστες που ζουν σήμερα στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε περίπου 11 εκατομμύρια, θα προκαλέσει «άμεση μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% που μετά μπορεί να φθάσει ακόμη και το 2,6%». Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις «θα είναι μεγαλύτερες και θα αναλογούν στα δύο τρίτα της συρρίκνωσης που υπέστη η αμερικανική οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09», αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα. Σε ό,τι αφορά την ανάκληση ειδικά του DACA, οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 60 δισ. δολάρια. Η απέλαση 800.000 μεταναστών, των αποκαλούμενων «Dreamers», οι οποίοι θωρακίζονταν από το DACA, μπορεί να κοστίσει 280 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή