Στα χέρια χάκερ τα προσωπικά δεδομένα 143 εκατ. Αμερικανών

Στα χέρια χάκερ τα προσωπικά δεδομένα 143 εκατ. Αμερικανών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμα προσωπικά δεδομένα όπως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, η ημερομηνία γέννησης και ο αριθμός άδειας οδήγησης 143 εκατ. Αμερικανών αλλά και ακόμη πιο κρίσιμα οικονομικά στοιχεία όπως ο αριθμός πιστωτικής κάρτας περίπου 209.000 καταναλωτών βρίσκονται στη διάθεση των χάκερ, που επί διόμισι μήνες επέδραμαν στα αρχεία της εταιρείας πιστοληπτικής αξιολόγησης ιδιωτών Equifax. Κι ενώ η εταιρεία γνώριζε το πρόβλημα από τις 29 Ιουλίου, το ανακοίνωσε μόλις την Πέμπτη και στο μεταξύ δύο στελέχη της και ο γενικός οικονομικός διευθυντής της, Τζον Γκαμπλ, προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών της αξίας 1,8 εκατ. δολαρίων μετά τον εντοπισμό της παραβίασης. Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, η τιμή της μετοχής της Equifax σημείωσε ελεύθερη πτώση 13%.

Μιλώντας στους Financial Times στέλεχος της Equifax υποστήριξε πως οι τρεις υπάλληλοι της εταιρείας που πούλησαν «ένα μικρό ποσοστό» των μετοχών τους δεν γνώριζαν τότε τι είχε συμβεί. Σε ό,τι αφορά τα θύματα της υποκλοπής, στελέχη εταιρειών ασφάλειας στο Διαδίκτυο, όπως ο Αβιβάχ Λιτάν της Gartner, εκτιμούν πως ο κίνδυνος είναι τεράστιος εφόσον στα χέρια των δραστών βρίσκονται όσα στοιχεία χρειάζονται για να διαπράξουν όλων των ειδών τις απάτες εξ ονόματός τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα οικονομικά τους και για τη ζωή τους. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Ράιαν Κάλεμπερ, της εταιρείας ασφαλείας στο Διαδίκτυο Proofpoint, τόνισε πως το συμβάν θέτει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο ταυτοποιούνται οι άνθρωποι όταν καταγράφονται στα αρχεία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χαρακτήρισε «γελοίο» το ότι εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε «το πατρώνυμο της μητέρας μας, τον αριθμό κοινωνικής μας ασφάλισης και την ημερομηνία γεννήσεώς μας».

Η συγκεκριμένη παραβίαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τη μυστικότητα των πληροφοριών που έχουν αποθηκευμένες δύο άλλα γραφεία πιστοληπτικής αξιολόγησης ιδιωτών, τα Experian και TransUnion, εφόσον διατηρούν τα ίδια στοιχεία που βρίσκονταν και στα αρχεία της Equifax. Και δεν είναι πρώτη φορά που τόσο η Equifax όσο και οι Experian και TransUnion δέχονται επίθεση από χάκερ. Το 2013 είχαν ανακοινώσει ότι διαπίστωσαν πως κάποιοι απέκτησαν «μη εγκεκριμένη πρόσβαση» στα δεδομένα τεσσάρων σημαντικών ατόμων. Ούτε και είναι η χειρότερη περίπτωση παραβίασης αρχείων στην ιστορία.

Η εταιρεία αναζήτησης στο Διαδίκτυο Yahoo έχει ήδη δεχθεί τουλάχιστον δύο φορές επιθέσεις που κατέληξαν στην κλοπή στοιχείων τουλάχιστον ενός δισ. χρηστών της από όλον τον κόσμο. Στην περίπτωση της Yahoo, όμως, δεν εκλάπησαν στοιχεία τόσο κρίσιμα όσο ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, που στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται συχνότατα για την εξακρίβωση της ταυτότητας ενός ανθρώπου. Αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης εκλάπησαν, αντιθέτως, το 2015, όταν παραβιάστηκαν τα αρχεία της ασφαλιστικής Anthem Inc. αλλά ήταν μικρότερος ο αριθμός των θυμάτων, περίπου 80 εκατ. άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή