QE με λιγότερες αγορές ομολόγων, μεγαλύτερη διάρκεια εξετάζει η ΕΚΤ

QE με λιγότερες αγορές ομολόγων, μεγαλύτερη διάρκεια εξετάζει η ΕΚΤ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο θα αποκαλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον τρόπο με τον οποίο θα «προσαρμόσει» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της ταχύτερης ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης και του πληθωρισμού που παραμένει πεισματικά υποτονικός. Η αγορά συναλλάγματος αψήφησε την προειδοποίηση της ΕΚΤ πως η πρόσφατη απότομη ενίσχυση του ευρώ «απαιτεί παρακολούθηση» και το ευρώ έφτασε το πρωί της Παρασκευής στο 1,2092 έναντι του δολαρίου, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Παράλληλα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης εξέτασαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης σενάρια για τη σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Σε αυτά τα σενάρια, που αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον Ιανουάριο του 2018, περιλαμβάνεται η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ. Παράλληλα εξετάζεται η χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι με εννέα μήνες, κάτι που υποδηλώνει ολοκλήρωση του QE είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Μάριο Ντράγκι επιθυμεί να έχει λάβει την ευρύτερη δυνατή στήριξη από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για την «προσαρμογή» του QE προτού ανακοινώσει τις αλλαγές στην ποσοτική χαλάρωση. Προς το παρόν η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί πως το QE θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να ορίσει ημερομηνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος θέλοντας να αποφύγει να δεσμευθεί επ’ αυτού ώστε να διατηρήσει περιθώριο κινήσεων. Η αναθεώρηση προς τα κάτω, κατά 10 μονάδες βάσης για το 2018 και το 2019, των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό (1,5% το 2017, 1,2% το 2018 και 1,5% το 2019), θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να αποφασίσει ακόμη πιο σταδιακή ολοκλήρωση του QE. Με την ΕΚΤ να αναθεωρεί προς το καλύτερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να προβλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2017, τον υψηλότερο ρυθμό από το 2007, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη πως η κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανό να λάβουν τον Οκτώβριο «το μεγαλύτερο μέρος» των αποφάσεων για την «προσαρμογή» του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. O κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως το διοικητικό συμβούλιο είχε μια «πολύ, πολύ προκαταρκτική» συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίον θα μειωθούν σταδιακά οι αγορές ομολόγων και τελικά θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού πριν από την ολοκλήρωση του QE. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη της ΕΚΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2017, 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και επανέλαβε πως θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του QE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή