Ηπιότερη η «Ιρμα», χαμόγελα στις αγορές

Ηπιότερη η «Ιρμα», χαμόγελα στις αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική ευφορία επικράτησε χθες στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, χάρη στην υποβάθμιση του τυφώνα «Ιρμα» σε τροπική καταιγίδα, που έδωσε ώθηση στις μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ οι εορτασμοί για την επέτειο ίδρυσης της Βόρειας Κορέας πέρασαν χωρίς νέα πυρηνική δοκιμή, προκαλώντας ανακούφιση στους επενδυτές. Eτσι, ο δείκτης S&P 500 σημείωνε το βράδυ ιστορικό ρεκόρ με άνοδο 1,07% και ο Dow Jones εκινείτο πάνω από τις 22.000 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,15% μέχρι αργά το βράδυ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1% και ο δείκτης του κλάδου των ασφαλιστικών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο, καταγράφοντας κέρδη 2,1% μετά την υποβάθμιση της «Iρμα». Μεγάλα κέρδη σημείωσαν, άλλωστε, οι αντασφαλιστικές Hannover Re, με άνοδο 5,3%, καθώς και οι Beazley, Munich Re και Swiss Re, με άνοδο 4,1% ώς 4,3%. Σημειωτέον ότι φέτος ο ευρωπαϊκός δείκτης ασφαλιστικών έχει σημειώσει λιγότερα κέρδη από τους γενικότερους δείκτες και παραμένει σε επίπεδα κατά 4,6% χαμηλότερα από τα υψηλά του έτους στα οποία έφτασε στις αρχές Αυγούστου. Ωφελημένες από την άνοδο των ασφαλιστικών και οι τράπεζες, με τις Banco Santander, Commerzbank, Unicredit και Credit Agrigole να καταγράφουν κέρδη από 2,5% έως 3,4%. Παράλληλα, το δολάριο ανέκαμψε χθες μετά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών, ενώ το ευρώ έπεσε μετά τις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ ότι θα είναι πολύ πιο σταδιακός ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ετσι, το ευρώ κυμαινόταν το βράδυ στα 1,1965 δολάρια, ενώ παράλληλα υποχωρούσε το γιεν έναντι του δολαρίου, που το βράδυ κυμαινόταν στα 109,15 γιεν.

Καθώς η υποβάθμιση της «Iρμα» αναθέρμανε το ενδιαφέρον των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, σημείωσαν άνοδο οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Το βράδυ είχαν αναρριχηθεί στο 2,1201%, ενώ την Παρασκευή είχαν κλείσει στο 2,061%. Υποχωρούσε, επίσης, το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που το βράδυ κυμαινόταν στα 1.332,7 δολάρια η ουγγιά. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης Ιbex 35 της Μαδρίτης που έκλεισε με κέρδη 1,91% και ακολουθούν ο Ftse Mib του Μιλάνου με κέρδη 1,64%, ο Xetra Dax της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,39%, και ο Cac 40 του Παρισιού με κέρδη 1,24%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή