Η Google άσκησε έφεση για το πρόστιμο που της επέβαλε η Κομισιόν

Η Google άσκησε έφεση για το πρόστιμο που της επέβαλε η Κομισιόν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτααπό σχεδόν δύο μήνες, ο διαδικτυακός κολοσσός Google έκανε έφεση κατά του προστίμου ύψους 2,4 δισ. ευρώ που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές αρχές στην εταιρεία στα τέλη Ιουνίου. Ειδικότερα, ο διαδικτυακός αμερικανικός κολοσσός προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντικρούοντας τις κατηγορίες της Κομισιόν για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών. Μετά την ολοκλήρωση επταετούς έρευνας, η Κομισιόν κατέληξε ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση που κατείχε στην online αναζήτηση. Ωθεί τους χρήστες στην υπηρεσία αγορών Google Shopping, δρώντας σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην περίπτωση της Google, το πρόβλημα επικεντρώθηκε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία Google Shopping προωθούσε, βάσει αλγορίθμων γενικής αναζήτησης, τα προϊόντα που ανήκουν στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμής, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ορατά στους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, η διαφάνεια όσον αφορά τα κριτήρια για την εφαρμογή αλγόριθμων, μέσω των οποίων γίνεται η κατάταξη των προϊόντων, αποτελεί βασικό σημείο σύγκρουσης μεταξύ των εταιρειών και των ρυθμιστικών αρχών.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η Google το 2004 είχε λανσάρει τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένη με την επίδοσή της στον συγκεκριμένο τομέα. Από το 2008, η εταιρεία άλλαξε πολιτική και υιοθέτησε, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, «μια στρατηγική που βασίστηκε στην κυριαρχία της στον χώρο της διαδικτυακής αναζήτησης». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πρόστιμο που της επιβλήθηκε τον Ιούνιο, σε περίπτωση που η Goolge δεν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της εντός τριών μηνών, τότε, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα αναγκαζόταν να πληρώσει το 5% του ημερήσιου μέσου όρου των παγκόσμιων κερδών της μητρικής εταιρείας Alphabet. Εντούτοις, το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε ότι ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός δεν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την αναστολή της εντολής της Ε.Ε. σχετικά με την αλλαγή της πολιτικής της στην υπηρεσία αγορών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η Google έχει υποβάλει ένα προσχέδιο στις ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με τις αλλαγές τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφύγει νέα πρόστιμα. Παρότι το εν λόγω ποσό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το ετήσιο εισόδημα, ύψους 90 δισ. δολ., της μητρικής της Google, Alphabet, η κίνηση της Κομισιόν αποτελεί προειδοποίηση για υποθέσεις της εταιρείας και σε άλλους βασικούς τομείς της δραστηριότητάς της, όπως οι μηχανές αναζήτησης στα κινητά τηλέφωνα ή σε άλλες κατηγορίες όπως τα ταξίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή