Αυξήθηκε το εισόδημα των Αμερικανών πολιτών το 2015 και το 2016

Αυξήθηκε το εισόδημα των Αμερικανών πολιτών το 2015 και το 2016

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή διάψευση της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ και δικαίωση της οικονομικής πολιτικής του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και φέρουν το εισόδημα των Αμερικανών να έχει αυξηθεί το 2016 και το 2015. Κι ενώ σχεδόν όλες οι εισοδηματικές κατηγορίες είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται, στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει, παράλληλα, μειωθεί η φτώχεια στις ΗΠΑ.

Το διάμεσο εισόδημα (μέση τιμή από το φάσμα των εισοδημάτων, που δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές στα χαμηλότερα ή στα υψηλότερα εισοδήματα) έχει αυξηθεί κατά 3,2%, σε 59.039 δολάρια από 57.230 δολάρια το 2015. Αποτελεί, έτσι, ιστορικό υψηλό με υψηλότερο έως τώρα τις 58.655 δολάρια το 1999. Σε ό,τι αφορά το 2015, το διάμεσο εισόδημα σημείωσε αύξηση 5,2%, τη μεγαλύτερη από το 1967, οπότε άρχισε η καταγραφή των στοιχείων. Κύρια αιτία που αυξήθηκε το εισόδημα σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού ήταν ότι στη διάρκεια του 2016 περίπου 2,2 εκατ. Αμερικανοί εξασφάλισαν σταθερή θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης και με καλύτερες αποδοχές.

Εχει, άλλωστε, μειωθεί περίπου κατά 1% το ποσοστό των Αμερικανών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και βρίσκεται στο 12,7%, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 12,5% το 2007. Ετσι, το 2016 οι Αμερικανοί κάτω από τα όρια της φτώχειας ήταν 2,5 εκατ. άτομα λιγότεροι από τους αντίστοιχους του 2015. Ωστόσο, 40,6 εκατ. Αμερικανοί εξακολουθούν να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των Αμερικανών που ζουν χωρίς κοινωνική ασφάλιση, μειώθηκε στο 8,8% από το 9,1% στο οποίο ανερχόταν το 2015, αλλά υπάρχουν 28,1 εκατ. Αμερικανοί χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η αύξηση δεν συνεπάγεται απαραιτήτως μεγαλύτερη ευημερία για το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ, καθώς ισοδυναμεί μόλις με 150 δολάρια τον μήνα. Πρόκειται, δηλαδή, για αμελητέα διαφορά, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των φοιτητικών δανείων και της στέγης.

Το Γραφείο Απογραφής τόνισε ότι τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα του παρελθόντος, καθώς από το 2013 χρησιμοποιεί νέα μεθοδολογία. Απογοητευτικό παραμένει το χάσμα της εισοδηματικής ανισότητας. Οπως επισήμανε το Γραφείο Απογραφής, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, καθώς το μέσο εισόδημα του φτωχότερου 20% μειώθηκε 571 δολάρια την τελευταία δεκαετία, ενώ αυξήθηκε του πλουσιότερου 20% κατά 13.479 δολάρια. Μεγάλες παραμένουν οι ανισότητες ανάμεσα στα νοικοκυριά λευκών και μαύρων, με τους λευκούς να έχουν εισόδημα 65.041 δολάρια και τους μαύρους μόλις 39.490 δολάρια.

Το διάμεσο εισόδημα των Αφροαμερικανικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 1,6% από το 1999, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής, αλλά το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής της Ουάσιγκτον υπολογίζει ότι με την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα η μείωση φτάνει στο 7,5%. Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, μειώνεται αλλά πολύ αργά. Η διαφορά ανάμεσα στους μισθούς των ανδρών και τους μισθούς των γυναικών ήταν ελαφρώς μικρότερη πέρυσι σε σύγκριση με το 2015, αλλά παρέμεινε σημαντική, με το διάμεσο εισόδημα των γυναικών να βρίσκεται στις 41.554 δολάρια και των ανδρών στις 51.640 δολάρια.

Προσχέδιο φορολογικής πολιτικής Τραμπ

Ενόψει της νέας φορολογικής πολιτικής που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε χθες ότι το περίγραμμα του σχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης θα παρουσιαστεί σε δύο εβδομάδες, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Επιτροπής του Κογκρέσου που είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη του φορολογικού νόμου και της κυβέρνησης Τραμπ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ράιαν δήλωσε ότι «την εβδομάδα που ξεκινάει στις 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση των κυριότερων σημείων του φορολογικού σχεδίου, γεγονός που αντανακλά τη συναίνεση μεταξύ των επιτροπών που συντάσσουν το εν λόγω σχέδιο και της κεντρικής διοίκησης». Ο κ. Ράιν εκτιμά πως πρόκειται για την αρχή μιας πολύ σημαντικής διαδικασίας, αναφερόμενος στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στην «ανάσα» που θα δώσει στη μεσαία τάξη. Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι ο κ. Τραμπ θα προχωρήσει στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της φορολογίας, ο κ. Ράιαν απάντησε καταφατικά. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τραμπ αυξάνει τον αριθμό των συναντήσεών του με βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, για να διασφαλίσει τη συναίνεσή τους όσον αφορά τη φορολογική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει. Ο κ. Τραμπ συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με επτά γερουσιαστές και τρεις Δημοκρατικούς στον Λευκό Οίκο. Σε δηλώσεις του για τις εν λόγω επαφές, ο κ. Ράιαν επισήμανε ότι «θα ήθελα πολύ να έχω την υποστήριξη των Δημοκρατικών προκειμένου να εργαστούμε από κοινού εποικοδομητικά για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Πλην όμως, ο τελικός λόγος ανήκει στην κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή