Εναλλακτικά σχέδια από το Ριάντ όσο αργεί η αρχική δημόσια προσφορά για Aramco

Εναλλακτικά σχέδια από το Ριάντ όσο αργεί η αρχική δημόσια προσφορά για Aramco

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδια έκτακτης ανάγκης εκπονεί το Ριάντ για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον μερικούς μήνες η αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος των Σαούδ αναφέρει ότι είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, που, εκτός από το χρηματιστήριο του Ριάντ, εξετάζει παράλληλα την εισαγωγή σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, όπως του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης, του Τόκιο ή της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ ή ακόμη και στο χρηματιστήριο του Καναδά.

Αναμένεται, πάντως, να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην Ιστορία, καθώς εκτιμάται πως θα αντλήσει περίπου 100 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών του 5% της εταιρείας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, το ποσό θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 25 δισ. δολάρια που άντλησε ο κινεζικός όμιλος Alibaba το 2014. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η Aramco είναι μάλλον η ακριβότερη εταιρεία στον κόσμο και όχι η Apple, όπως πολλοί ενδέχεται να νομίζουν. Η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ συγκεντρώνει το 1/5 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και αντλεί περισσότερο πετρέλαιο από όσο αντλούν από κοινού οι τέσσερις μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η αξία της υπερβαίνει τα 2 τρισ. δολάρια, είναι εν ολίγοις υπερδιπλάσια από εκείνη της Apple. Κανείς δεν μπορεί, ωστόσο, να πει με σιγουριά ποια είναι η πραγματική της αξία, καθώς επικρατεί μυστικότητα σε ό,τι αφορά τα κέρδη της. Ενδέχεται, πάντως, να αποκαλυφθεί το μυστικό σύντομα. Η Aramco θα βρεθεί στο στόχαστρο και θα υποστεί διεξοδικούς ελέγχους.

Τα στοιχεία που θα δοθούν, για να είναι δυνατόν να διαπραγματεύονται τη μετοχή της χρηματιστήρια άλλων χωρών, ενδέχεται να αποτελέσουν για πρώτη φορά ένα είδος ορκωτών λογιστών που θα αποκαλύψουν το ύψος των αποθεμάτων της εταιρείας αλλά και το τι ποσοστό από τον πλούτο της καταλήγει στον βασιλικό οίκο των Σαούδ. Σε αντίθεση με όσα λέει ο πρίγκιπας, άλλοι εκτιμούν πως η αξία της Aramco είναι πολύ μικρότερη και δεν υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια που θα αποδώσει η πώληση μεριδίου της ύψους 5% θα διοχετευθούν σε κρατικό επενδυτικό ταμείο και θα επιστρατευθούν στον στόχο της χώρας να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο. Τα μισά από τα έσοδα θα διατεθούν σε εγχώριες επενδύσεις. Η Aramco έχει προσφέρει στη Σαουδική Αραβία δεκαετίες ευημερίας. Παράγει τουλάχιστον το 90% από το εισόδημα της χώρας, ενώ κατασκευάζει διυλιστήρια, μονάδες πετροχημικών και υποδομές. Εξαιτίας αυτών, η Σαουδική Αραβία είναι η de facto ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ από το 1960, οπότε σχηματίστηκε το διεθνές καρτέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή