Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακτούν τη λάμψη τους

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακτούν τη λάμψη τους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος του ευρώ έχει ανακόψει την αγαπημένη συναλλαγή των επενδυτών (δηλαδή, την αγορά ευρωπαϊκών μετοχών). Ωστόσο, η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών αποτέλεσε ευκαιρία για ορισμένους, ώστε να αναδιατάξουν το χαρτοφυλάκιό τους και να εξακολουθήσουν να επενδύουν. Τους πέντε πρώτους μήνες του 2017 οι διαχειριστές κεφαλαίων, ενθαρρυμένοι από τον περιορισμό του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη και αισιόδοξοι ότι η οικονομία έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια αναιμικής ανάπτυξης και τα στάσιμα εταιρικά κέρδη, αγόραζαν φθηνές ευρωπαϊκές μετοχές, ιδιαίτερα όσων εταιρειών εκτιμούσαν ότι θα ωφελούνταν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών τον Μάιο και υποχώρησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς συνεχιζόταν η άνοδος του ευρώ, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα μειωθούν τα κέρδη των μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών. Τον Αύγουστο, τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια υπέστησαν την πρώτη εβδομαδιαία εκροή κεφαλαίων έπειτα από πολλούς μήνες, καθώς το ευρώ ενισχυόταν σε επίπεδο που πολλοί δεν είχαν προβλέψει.

Στελέχη ορισμένων εκ των κορυφαίων μετοχικών κεφαλαίων δηλώνουν ότι η αντίδραση της αγοράς είναι υπερβολική και ότι η άνοδος του ευρώ είναι συνέπεια της βελτιωμένης οικονομικής προοπτικής, γεγονός που σημαίνει ότι οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλά κέρδη. «Είχα αγοράσει μετοχές πολλών εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά αυτό άλλαξε», λέει ο Μπιλ Κένεντι, ο οποίος διαχειρίζεται 10 δισ. δολάρια για λογαριασμό του Fidelity International Discovery Fund. Εχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές τραπεζών, κατασκευαστικών εταιρειών και άλλων, που θεωρεί πως θα ενισχυθούν από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι κορυφαίες επιλογές αναλυτών και επενδυτών είναι μετοχές όπως της γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας Vinci και της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, της γερμανικής εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων Vonovia και της ιταλικής τράπεζας UniCredit. Τέτοιες εταιρείες πραγματοποιούν το 80% των πωλήσεών τους στην Ευρώπη, όπου η μία αναβάθμιση οικονομικής προοπτικής διαδέχεται την άλλη, καθώς η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης υποστηρίζει την οικονομική ανάκαμψη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 από το 1,9% στο 2,2%. Η απότομη άνοδος του ευρώ φάνηκε πως μπορεί να επηρεάσει την αγορά. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, οπότε και το ευρώ ενισχύθηκε πάνω από το 1,20 έναντι του δολαρίου, πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015, η εκροή κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά μετοχικά ταμεία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Και η Barclays θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες και πιστεύει ότι ο κλάδος των τραπεζών και των οικοδομικών υλικών προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές. Από ιστορικής απόψεως, η άνοδος του ευρώ ενισχύει τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η πίεση που είχε ασκήσει αρχικά η άνοδος του ευρώ φάνηκε να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο, ενώ, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε ανησυχία για τη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, αυτό ενισχύθηκε και πάλι, αλλά οι ευρωπαϊκές μετοχές έμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες. «Θεωρώ πως η συσχέτιση (ευρώ επάνω -ευρωπαϊκές μετοχές κάτω) στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συναισθηματικούς παράγοντες», επισημαίνει ο Αλεσάντρο Μπαλσότι, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων JCI Capital. Ενα βασικό στοιχείο που ενθαρρύνει την επένδυση σε ευρωπαϊκές μετοχές είναι ότι η αποτίμηση φαντάζει και πάλι ελκυστική. Με βάση την αναλογία τιμής μετοχής προς κέρδη, οι μετοχές του χρηματιστηριακού δείκτη Stoxx της Ευρωζώνης είναι σήμερα πιο φθηνές από κάθε άλλη περίοδο, από το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή