ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλοί είναι οι μνηστήρες για μονάδα παραγωγής της ιαπωνικής Toshiba

polloi-einai-oi-mnistires-gia-monada-paragogis-tis-iaponikis-toshiba-2209459

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν επενδυτικές εταιρείες και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple για την αγορά της μονάδας κατασκευής μνήμης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ιαπωνικής Toshiba. Η αμερικανική επενδυτική Bain Capital, που ηγείται κοινοπραξίας για την αγορά της εν λόγω μονάδας, ανακοίνωσε χθες ότι ενσωμάτωσε στην κοινοπραξία τον τεχνολογικό κολοσσό της Dell και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Με τη διεύρυνση της κοινοπραξίας μπορούν να υποβάλουν πιο ανταγωνιστική προσφορά.

Η Toshiba, αν και εκδηλώνει εμφανώς ενδιαφέρον για την προσφορά που έχει υποβάλει η Bain μαζί με τη νοτιοκορεατική κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών Hynix, έχει αφήσει παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συμφωνία με άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, όπως η Western Digital, με την οποία έχει, άλλωστε, ήδη κοινοπραξία. Δεδομένου ότι είναι εταίρος της Toshibα, η Western Digital υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί τη δική της συναίνεση. Η Bain έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί «όλους τους όρους της κοινοπραξίας με τη Western Digital».

Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στις εταιρείες που ήρθαν σε συμφωνία με την Bain είναι και ο κολοσσός της Apple, που εξετάζει την προοπτική να επενδύσει 3 δισ. δολάρια στην εν λόγω μονάδα της Toshiba. Με τη συμμετοχή της Apple αυξάνεται το ύψος της προσφοράς και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προσχώρησή της στην κοινοπραξία έπεισε την Toshiba να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και να συνεχίσει τις συνομιλίες, στοχεύοντας στη σύναψη συμφωνίας μέσα στον μήνα. Σε ό,τι αφορά την Apple, στόχος της είναι να αγοράσει πακέτο μετοχών της εν λόγω μονάδας της Toshiba. Αν ευοδωθούν οι επαφές, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η Apple, καθώς ενδέχεται να υπερβεί τα 3 δισ. δολάρια που κατέβαλε για την εξαγορά της Beats Electronics. Σε ό,τι αφορά το ύψος της συνολικής προσφοράς που υποβάλλει η κοινοπραξία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ανέρχεται σε 2,4 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 18 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσόν προβλέπεται και μια επένδυση σε υποδομές ύψους 200 δισ. γιεν, ποσόν αντίστοιχο του 1,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής η Bain Capital δεν έχει αναφερθεί στο ύψος του ποσού που θα συνεισφέρει κάθε εταιρεία της κοινοπραξίας στην οποία θα προσχωρήσουν μάλλον η κατασκευάστρια προϊόντων μνήμης για υπολογιστές Kingston Texhnology και η εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων Seagate Technology.

Η Toshiba επιδιώκει εδώ και μήνες την πώληση της μονάδας μνήμης για υπολογιστές, καθώς έχει άμεση ανάγκη να αντλήσει κεφάλαια για να αποφύγει τη διαγραφή της μετοχής της από το χρηματιστήριο του Τόκιο.