H Alphabet θέλει να επενδύσει στη διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft

H Alphabet θέλει να επενδύσει στη διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός κολοσσός Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft για πιθανή επένδυση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας έτσι δυναμική είσοδο και στις διαδικτυακές υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών με ταξί. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η επένδυση, που υπολογίζεται περίπου στo 1 δισ. δολ., ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί από την ίδια την Google ή την CapitalG, η οποία αποτελεί επενδυτικό βραχίονα της Alphabet. Με αυτήν την επενδυτική κίνηση, η πλατφόρμα μεταφοράς επιβατών Lyft, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της και να εκθρονίσει την Uber, η οποία διαθέτει, σε γενικές γραμμές, την πρωτοκαθεδρία. Αυτή η κίνηση της Αlphabet ίσως να προέρχεται και από τη ρήξη στις σχέσεις της με την αμερικανική Uber. Συγκεκριμένα, η Alphabet είναι, μέσω της GV (κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών), μέτοχος της Uber. Ωστόσο, η Waymo, που αποτελεί μια άλλη μονάδα της Aplhabet, έχει προβεί σε μήνυση εναντίον της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο τεχνολογικών εταιρειών είναι τεταμένες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον Μάιο να ανακοινωθεί η συνεργασία της Waymo με τη Lyft για να δραστηριοποιηθούν από κοινού στον κλάδο των αυτόνομων οχημάτων.

Η επενδυτική κίνηση της Αlphabet θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, δίδοντας επιδοτήσεις στους οδηγούς των ταξί, προχωρώντας σε μειώσεις για τους επιβαίνοντες και βελτιώνοντας το μάρκετινγκ της εταιρείας. Η Lyft γνωστοποίησε τον Αύγουστο ότι βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, καθώς οι υπηρεσίες της είναι διαθέσιμες σε 40 αμερικανικές πολιτείες, καλύπτοντας το 94% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Η επικείμενη επένδυση ύψους 1 δισ. δολ. θα δώσει τη δυνατότητα στη Lyft να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάτι που, όπως επισήμανε και ο διευθύνων σύμβουλός της Tζον Σίμερ, αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Lyft είχε πραγματοποιήσει επίσημες συζητήσεις με την Alphabet και με άλλες εταιρείες πέρυσι, χωρίς ωστόσο να οδηγήσουν σε κάποια συνεργασία. Σε περίπτωση που η Lyft αποτελέσει εταιρεία προσέλκυσης επενδυτών, δεν είναι απίθανο να ενταθούν οι συζητήσεις για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, κάτι που έχει δρομολογηθεί για το 2018, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτoρείο Reuters.

Αγωγή

Tρεις πρώην εργαζόμενες στον αμερικανικό κολοσσό Google υπέβαλαν αγωγή κατά της εταιρείας, με την κατηγορία ότι κάνει διακρίσεις αμείβοντας τις γυναίκες υπαλλήλους λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία. Επίσης, η αγωγή εναντίον της εταιρείας σχετίζεται και με το γεγονός ότι η Google δεν δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να ανελιχθούν επαγγελματικά. Σύμφωνα με τους New York Times, η κίνηση των τριών γυναικών επαληθεύει τη γενικότερη κριτική που έχει ασκηθεί στην Google αλλά και σε άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ότι δεν δίνουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε γυναίκες και δεν τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναρριχηθούν σε ηγετικές θέσεις. Ενδεικτικά, το 31% του προσωπικού της Google αποτελείται από γυναίκες, οι οποίες καταλαμβάνουν μόνο το 20% των υψηλόβαθμων θέσεων εργασίας εντός της εταιρείας. Μάλιστα, έπειτα από ελέγχους και ακροάσεις, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ απεφάνθη ότι η εταιρεία εφαρμόζει συστηματικά «άνισες μισθολογικές πρακτικές κατά των γυναικών και σε όλα τα κλιμάκια του προσωπικού της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή