Τη διακομματική συναίνεση επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ

Τη διακομματική συναίνεση επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται διακομματική συναίνεση ενόψει των διαβουλεύσεων στο Κογκρέσο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε πυρετώδεις συζητήσεις με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, υπαινισσόμενος πιθανή αύξηση στους φόρους των πλουσίων. Αυτές οι εξεταζόμενες φoροελαφρύνσεις σχετικά με τα εταιρικά κέρδη δεν αναμένεται να έχουν δυσμενή αντίκτυπο στα δημοσιονομικά.

Οπως υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, θα αντισταθμιστούν από την προβλεπόμενη τόνωση της ανάπτυξης, οπότε θα αποφευχθεί μια διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να είναι πολύ πιο αισιόδοξη για την ευνοϊκή επίπτωση των φορολογικών περικοπών στην ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας απ’ όσο εμφανίζονται αναλυτές του Κογκρέσου και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι.

Στο πλαίσιο της κριτικής που ασκούν οι Δημοκρατικοί στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνουν πως οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει θα ωφελήσουν κυρίως τους έχοντες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατά τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση στους συντελεστές των εσόδων των πλουσίων, θα γίνουν άλλες μεταβολές στον φορολογικό κώδικα. Αυτές θα συντελέσουν στο να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Ο ίδιος ο κ. Τραμπ διεμήνυσε ότι στόχος του είναι η διευκόλυνση της μεσαίας τάξης και όχι των πλουσίων, ερχόμενος σε αντίθεση με τις θέσεις ορισμένων εκ των ομοϊδεατών του Ρεπουμπλικανών και περιπλέκοντας περαιτέρω την όλη διαδικασία. Ειδήμονες στα φορολογικά εκτιμούν πως ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αυξήσει τους φόρους στα υψηλά εισοδήματα, μειώνοντας σε 500.000 δολάρια από 1 εκατ. δολάρια σήμερα το ανώτατο όριο που οι τόκοι των στεγαστικών δανείων εκπίπτουν της φορολογίας.

Μία άλλη επιλογή θα ήταν να κλείσει ένα «παραθυράκι», που δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές επενδύσεων να καταβάλλουν λιγότερους φόρους σε μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους. Επίσης, ένα ενδεχόμενο που εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος είναι να μειωθούν οι εκπτώσεις στους τοπικούς και πολιτειακούς φόρους, με το σκεπτικό ότι τα απορρέοντα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν τις φορολογικές περικοπές της μεσαίας τάξης. Πάντως, οι αμερικανικοί όμιλοι γενικά και ειδικότερα όσοι κάνουν το τελευταίο 12μηνο μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό δεν ενδιαφέρονται για κάτι αντίστοιχο. Οι συντάκτες των φορολογικών νομοσχεδίων τούς προτείνουν περικοπές, αρκεί να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. H αντιπρότασή τους είναι ότι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τόνωση της ανάπτυξης είναι η δραστική μείωση του συντελεστή 35% επί των εταιρικών κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή