Διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης

Διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης διαφωνούν κατά πόσον θα πρέπει να ορίσουν στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου οριστική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρήσουν ανοικτή την προοπτική για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της ΕΚΤ ενισχύεται από την πεισματική άνοδο του ευρώ, κάτι που περιορίζει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έξι πηγές που μίλησαν στο Reuters. Ετσι ενισχύονται οι πιθανότητες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αναζητήσει συμβιβαστική λύση στις 26 Οκτωβρίου, δηλαδή να αποφύγει να ορίσει καταληκτική ημερομηνία για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις πηγές αυτές. Υπάρχει και η πιθανότητα να αναβάλουν τη λήψη απόφασης μέχρι τον Δεκέμβριο. «Η ενίσχυση του ευρώ αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα», λέει μία πηγή. Το κοινό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά περίπου 14% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και κατά περίπου 5% έναντι δέσμης σημαντικών ξένων νομισμάτων, εξέλιξη που οδηγεί σε περιορισμό του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού επειδή καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές και ακριβότερες τις εξαγωγές.

Η ενίσχυση του ευρώ και η αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καταφέρει να ενισχύσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αποτελούν δύο παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση για την ΕΚΤ. Ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει την ανάπτυξη είναι πιθανόν να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στο να καθυστερήσει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, εξέλιξη που μάλλον θα ενίσχυε το ευρώ και θα απομάκρυνε την ΕΚΤ από τον στόχο του πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η πιθανότητα η ΕΚΤ να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική της, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων και το ύψος των μηνιαίων αγορών, αν κρίνει πως είναι απαραίτητο να πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα πως θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, παρατείνοντας έτι περαιτέρω την περίοδο αγοράς ομολόγων. Η ΕΚΤ τονίζει σε κάθε συνεδρίαση πως τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του QE. Ωστόσο υπάρχουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίοι υποστηρίζουν πως το QE έχει χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής του και ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ορίσουν καταληκτική ημερομηνία για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ακόμη και αν χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή