Ετοιμο είναι το σχέδιο Μακρόν για την Ευρωζώνη

Ετοιμο είναι το σχέδιο Μακρόν για την Ευρωζώνη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του για το μέλλον της Ευρωζώνης, στην προσπάθειά του να υποχρεώσει το Βερολίνο να αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά την πορεία του ενιαίου νομίσματος. Ειδικότερα, ο κ. Μακρόν προτίθεται να ενισχύσει την Ευρωζώνη, μέσω της δημιουργίας ενός προϋπολογισμού, της θέσπισης υπουργού Οικονομικών και της ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζει την Αγκελα Μέρκελ και τους ηγέτες των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων να λάβουν υπ’ όψιν το εν λόγω σχέδιο, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη δημιουργία νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Με στόχο να συναινέσουν και πρόσωπα προερχόμενα από τον πιο «σκληρό πυρήνα» του γερμανικού πολιτικού χώρου, ο κ. Μακρόν αποφάσισε να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο ίδιος φαίνεται να αποδέχεται την υιοθέτηση μιας μακράς μεταβατικής περιόδου για την εφαρμογή των προτάσεών του, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση θα έχει τουλάχιστον συναινέσει στην επίτευξη των παραπάνω. Ο κ. Μακρόν θα συμφωνήσει να υπάρξει πιο σταδιακή προσαρμογή στο προτεινόμενο σχέδιο, η οποία θα διαρκέσει πέντε με δέκα χρόνια. Για παράδειγμα, ο ίδιος προωθεί τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού με πόρους που θα αντιστοιχούν στο ποσοστό του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αυτός ο προϋπολογισμός θα χρηματοδοτείται από τα φορολογικά έσοδα, τα οποία, προς το παρόν, καταλήγουν στον προϋπολογισμό των εκάστοτε χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των FT, ο ισχύων προϋπολογισμός της Ευρωζώνης αντιστοιχεί μόλις στο 1% του ΑΕΠ του συνόλου των χωρών. Σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης επισημαίνει στους FT ότι είναι σημαντικό ο βασικός εταίρος της Γαλλίας στην Ευρώπη να γνωρίζει ακριβώς τι επιθυμεί ο κ. Μακρόν, εν μέσω διαβουλεύσεων για τη σύσταση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ίσως θα θέλουν να γνωρίζουν νωρίτερα φέτος αυτό που ο στενότερος εταίρος τους στην Ευρώπη επιθυμεί. Η ιδέα είναι να είμαστε συγκεκριμένοι και ακριβείς».

Αλλος εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης παραδέχθηκε στους FT ότι, από την εκλογή του κ. Μακρόν τον περασμένο Μάιο, τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση της Ευρωζώνης δεν έχουν συζητηθεί εις βάθος, παρά μόνον ακροθιγώς μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Σημειώνεται ότι στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να ενισχύσει το αίσθημα της αλληλεγγύης, να τονώσει την ανάπτυξη και να συμβάλει στην επίτευξη οικονομικής σταθερότητας. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει στηρίξει την πρόταση για τη δημιουργία ενός «μικρού προϋπολογισμού» και υποστηρίζει την πρόταση να υπάρξει οικονομική βοήθεια σε αδύναμες οικονομικά χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή