Τη μονάδα καρτών μνήμης πούλησε η Toshiba έναντι 18 δισ. δολαρίων

Τη μονάδα καρτών μνήμης πούλησε η Toshiba έναντι 18 δισ. δολαρίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά του να αποφύγει τη διαγραφή της μετοχής του από το Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο ιαπωνικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας Toshiba Corp. συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα του που παράγει κάρτες μνήμες σε κοινοπραξία εταιρειών, υπό τον όμιλο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Bain Capital LP. Το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 2 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 18 δισ. δολαρίων. Στην κοινοπραξία θα πάρουν μέρος ιαπωνικές και αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Dell Inc., SK Hynix Inc. και Hoya Corp. αλλά και ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας Apple.

Πηγές προσκείμενες στη συμφωνία ανέφεραν στο Bloomberg πως η συμμετοχή της Apple καθόρισε την απόφαση της Toshiba να επιλέξει την κοινοπραξία και όχι τη Western Digital Corp., που είναι έτσι κι αλλιώς εταίρος του ιαπωνικού κολοσσού.

Εχει προηγηθεί αντίδραση της Western Digital Corp., που επικαλέστηκε την ιδιότητα του εταίρου και απαίτησε να έχει λόγο σε οποιαδήποτε συμφωνία. Η αντίδραση της Toshiba ήταν να καταθέσει μήνυση κατά της Western Digital και να ζητήσει αποζημίωση άνω του ενός δισ. δολαρίων για την ανάμειξή της στην υπόθεση. Το αποτέλεσμα ήταν να απαντήσει και η Western Digital, υποβάλλοντας μήνυση και ζητώντας τη δικαστική διαιτησία.

Η κοινοπραξία της Bain, πάντως, αδιαφόρησε για τη δικαστική διαμάχη και προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας. Σημειωτέον ότι η κοινοπραξία της Bain είχε κερδίσει την προτίμηση της Toshiba εδώ και τρεις μήνες, αλλά η διαδικασία προσέκρουσε στις δικαστικές διαμάχες και καθυστέρησε.

Σε ό,τι αφορά την Apple, το ενδιαφέρον της σχετίζεται με τη στρατηγική σημασία που έχει η τεχνολογία φορητών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων (flash memory) για τα iPhone και iPod. Την παραγωγή αυτών των φορητών μονάδων κάνουν πολύ λίγες εταιρείες, με τη Samsung Electronics να κυριαρχεί στη συγκεκριμένη αγορά. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, θα ήταν να εξαρτηθεί η εταιρεία του από την ανταγωνίστριά της στον τομέα των «έξυπνων τηλεφώνων», γι’ αυτό και έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει υγιής η μονάδα μικροεπεξεργαστών της Toshiba.

Η Toshiba θέλει να αντλήσει αρκετά χρήματα μέχρι τον Μάρτιο ώστε να καλύψει τις ζημίες ύψους πολλών δισ. δολαρίων που σημείωσαν οι δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και να αποφύγει έτσι τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή