ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και για την B&N Bank

Στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και για την B&N Bank

Επειτα από αίτημα του ιδιοκτήτη της, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε χθες να χορηγήσει εκτάκτως ένεση ρευστότητας στην B&N Bank, παρεμβαίνοντας, έτσι, για τη διάσωση μιας μεγάλης τράπεζας για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Μολονότι η Β&Ν δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των συστημικών τραπεζών της Ρωσίας, η κεντρική τράπεζα υιοθετεί τη λογική ότι ορισμένες τράπεζες είναι πολύ μεγάλες ή πολύ σημαντικές για να αφεθούν να καταρρεύσουν. Ολα αυτά, βέβαια, ενώ το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας κλυδωνίζεται, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Αυτήν τη φορά η παρέμβαση αφορά τη δωδέκατη τράπεζα της χώρας από πλευράς ενεργητικού, που αντιπροσωπεύει το 2% του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Η Β&Ν είναι, όμως, μία από τις τρεις ιδιωτικές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στην Otkritie, τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, που έφτασε στα πρόθυρα κατάρρευσης στα τέλη Αυγούστου και διασώθηκε με ένεση ρευστότητας από την Τράπεζα της Ρωσίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ρωσίας, η διάσωση της Otkritie ενδέχεται να απαιτήσει κεφάλαια ύψους έως και 6,9 δισ. δολαρίων, που θα είναι και το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στη χώρα.

Στην περίπτωση της Β&Ν, είχε προηγηθεί αίτημα του Ρώσου ολιγάρχη Μιχαήλ Γκουτσέριεφ, ιδιοκτήτη του ομίλου Safmar Group, στον οποίο ανήκει η Β&Ν, και περιλαμβάνει πετρελαϊκές εταιρείες, χαρτοφυλάκιο κατασκευαστικών και εταιρεία ηλεκτρονικών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Γκουτσέριεφ ζήτησε, ουσιαστικά, την κρατικοποίηση της Β&Ν, μέσω ενός νέου κρατικού ταμείου, δηλαδή ζήτησε να έχει η τράπεζα την ίδια μεταχείριση που είχε η Otkritie, η οποία ουσιαστικά έχει κρατικοποιηθεί, εφόσον έχει περιέλθει σε ποσοστό 75% στον έλεγχο της Τράπεζας της Ρωσίας.

Μιλώντας στο Reuters, πηγές της αγοράς εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι μεγάλες κρατικές τράπεζες με δεσπόζουσα θέση στη Ρωσία είναι υγιείς και ότι όσα προβλήματα οδήγησαν στην κρίση τόσο την Β&Ν όσο και την Otkritie αφορούν μικρό αριθμό ιδιωτικών τραπεζών. Η Β&Ν σχολίασε ότι είχε υποτιμήσει τα προβλήματα των τραπεζών τις οποίες είχε εξαγοράσει στο πλαίσιο της επέκτασής της από το 2010 έως το 2016. Τότε είχε εξαγοράσει διάφορες μικρές τράπεζες, όπως οι Moskomprivatbank, Rost Bank, SKA-Bank, ενώ συγχωνεύθηκε το περασμένο έτος με την MDM Bank, μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.

«Στόχος μας είναι με τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσουν στην αποκατάσταση της τράπεζάς μας», ανέφερε ο Μιχαήλ Χισκάνοφ, πρόεδρος της Β&Ν, που αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές εταιρείες αντέδρασαν στην πτώχευση της Otkritie αποσύροντας καταθέσεις τους ύψους 12,3 δισ. ρουβλίων, ποσό αντίστοιχο των 176 εκατ. ευρώ και ισοδύναμο με το 36% των καταθέσεων κρατικών εταιρειών.

Η είδηση, άλλωστε, πως η Β&Ν ζήτησε τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας οδήγησε σε υποχώρηση 0,9% τον δείκτη του τραπεζικού κλάδου στην αγορά της Ρωσίας. Το ρούβλι, αντιθέτως, δεν φάνηκε να πλήττεται από τις εξελίξεις, καθώς σημείωσε χθες άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου, που αντιπροσώπευε χθες 57,9 ρούβλια, αλλά και κατά 0,3% έναντι του ευρώ, που ισοδυναμούσε χθες με 69,54 ρούβλια.