Συγχώνευση με Commerzbank προτείνει η UniCredit

Συγχώνευση με Commerzbank προτείνει η UniCredit

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H UniCredit, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, πρότεινε στη γερμανική κυβέρνηση συγχώνευση με την κρατική Commerzbank, ένα σχέδιο που μπορεί, μάλιστα, να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα.

Αποκλειστικές πηγές του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν ότι, αν και η UniCredit βρίσκεται σε επαφές με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η Commerzbank δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της. Σύμφωνα με την προσφορά της UniCredit, η συγχώνευση με την Commerzbank δεν θα ήταν εφικτή πριν από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της κατά την επόμενη διετία. Συν τοις άλλοις, μια συμφωνία θα πραγματοποιούνταν μόνον με την ανταλλαγή μετοχών και όχι με την καταβολή τιμήματος, σύμφωνα με το Reuters.

Οπως δήλωσε μία από τις πηγές του πρακτορείου, η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διατηρήσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank. Μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Βερολίνο ελέγχει το 15% των μετοχών της Commerzbank και έχει δεχθεί προσφορές από διάφορους μνηστήρες. Η συγχώνευση, όμως, με την ιταλική UniCredit θα σηματοδοτούσε μία από τις μεγαλύτερες διασυνοριακές συμφωνίες της Ευρώπης. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, η μετοχή της Commerzbank ενισχύθηκε πάνω από 3%, αλλά αυτή της UniCredit υποχώρησε κατά σχεδόν 3% στο Μιλάνο.

Η κίνηση της UniCredit επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ιταλικής τράπεζας για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ηδη ελέγχει την HVB, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, από το 2005. Η UniCredit κατάφερε να αντλήσει 13 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2017, αποτελώντας θετικό σημάδι για τη λήξη των προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας. Τον περασμένο μήνα δημοσίευσε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της τελευταίας δεκαετίας. Η Commerzbank, η οποία εξασφαλίζει το ήμισυ των εσόδων από την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προέβη σε επαφές με την Deutsche Bank, που όμως δεν ευοδώθηκαν.

Η γερμανική κυβέρνηση, όπως τονίζει το Reuters, θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 18 ευρώ για κάθε μετοχή της Commerzbank που κατέχει, ώστε να μην υποστεί καμία απώλεια το δημόσιο. Κερδισμένη από μια συμφωνία αναμένεται να είναι η εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Cerberus, αφού έγινε πρόσφατα ο υπ’ αριθμόν 2 μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank. Η γερμανική τράπεζα βρέθηκε σε αδιέξοδο μετά την αποτυχημένη εξαγορά της Dresdner Bank έναντι 9,8 δισ. ευρώ το 2008, εξαιτίας του ξεσπάσματος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκτοτε αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις, περικοπές δαπανών και στο κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων.

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί επιφυλακτικότητα στο Βερολίνο για την εξαγορά μιας εκ των μεγαλυτέρων εμπορικών τραπεζών της χώρας από ξένο όμιλο. Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις Βερολίνου και Ρώμης θα πρέπει να εξομαλυνθούν πρώτα, για να συναφθεί συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα, υπάρχει διστακτικότητα σε όλη την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους επενδυτές, κυρίως κρατικών κινεζικών συμφερόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή