Την αρχή του τέλους του QE σήμανε η Federal Reserve

Την αρχή του τέλους του QE σήμανε η Federal Reserve

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική χαρακτηρίζεται η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για σταδιακή μείωση των τίτλων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξησή τους πριν από την εκπνοή του 2017. Οπως παρατηρούν αναλυτές, είναι μία ένδειξη ότι η τράπεζα παραμένει αισιόδοξη για την αναθέρμανση του πληθωρισμού, ενώ, παράλληλα, θέτει τέλος στο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. «Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να ενισχύεται και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα, ενώ η οικονομική δραστηριότητα ενδυναμώνεται από τις αρχές της χρονιάς», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν. «Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι ως προς τις προοπτικές της οικονομίας είναι ισορροπημένοι και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού. Πάντως, δεν γνωρίζουμε επακριβώς τους παράγοντες που τον δημιουργούν». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κ. Γέλεν, είναι έτοιμη να επανέλθει με αγορές τίτλων αν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν.

Μετά την ανακοίνωση της Fed και πριν από το κλείσιμο της αγοράς, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ υποχωρούσαν, ενώ το δολάριο ενισχυόταν. Σύμφωνα με την πλειονότητα των αξιωματούχων της Τράπεζας (οι 11 στους 16), τα ενδεδειγμένα επίπεδα των επιτοκίων θα είναι μεταξύ 1,25% και 1,50% έως τα τέλη της χρονιάς, δηλαδή αυξημένα κατά 25 μονάδες βάσης από τα υφιστάμενα επίπεδα. Η αύξησή τους τοποθετείται πιθανώς στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αν και αναγνώρισαν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από τους πρόσφατους τυφώνες στο Τέξας και τη Φλόριντα, τα στελέχη της Fed διατήρησαν αναλλοίωτες τις προβλέψεις τους για ακόμα τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, δύο το 2019 και μία το 2020.

Επίσης, η Fed ανακοίνωσε ότι θα μειώνει σταδιακά το χαρτοφυλάκιό της σε ομόλογα και ενυπόθηκα ομόλογα, τα οποία ανέρχονται σε σχεδόν 4,2 τρισ. δολάρια. Η πρώτη μείωση θα είναι της τάξεως των 10 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση και θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Σταδιακά θα φθάσει τα 50 δισ. δολάρια τον μήνα, με τελικό στόχο να ελαττωθεί το συνολικό χαρτοφυλάκιο 1 τρισ. δολάρια τα προσεχή έτη. Aυτό σημαίνει ότι θα μειώνεται το ποσόν των ομολόγων που λήγουν και στη συνέχεια επανεπενδύονται σε νέες αγορές τίτλων κάθε μήνα. Το χαρτοφυλάκιο των 4,2 τρισ. δολαρίων της Fed συνίσταται σε τίτλους που αγόρασε η τράπεζα, στο πλαίσιο της χρήσης μη συμβατικών εργαλείων, για να αντιμετωπίσει την κρίση της περιόδου 2007 – 2009. Οι αγορές είναι προετοιμασμένες για την απόφαση και ο αντίκτυπός της αναμένεται να είναι περιορισμένος.

Διχογνωμία

Αναλυτές και επενδυτές εξετάζουν με πολλή προσοχή τις προβλέψεις των στελεχών της τραπέζης για τα επιτόκια, καθώς στα πρακτικά της προηγούμενής τους συνεδρίασης υπήρχε έντονη διχογνωμία.Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι τέτοιες οι συνθήκες της οικονομίας και των διεθνών αγορών, ώστε να υπαγορεύουν επείγουσα αύξηση επιτοκίων, εφόσον ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αλλοι συνάδελφοί τους κάνουν λόγο για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία επιτρέπει να επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας η νομισματική πολιτική και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως, τον Αύγουστο ο Δείκτης Τιμών ενισχύθηκε, αλλά είχαν προηγηθεί πέντε μήνες κάμψης. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 1,4% ετησίως. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά μέσον όρο αναμένουν τον πληθωρισμό να φθάσει το 2% το 2019, ενώ προηγουμένως έκαναν λόγο για επίτευξη του στόχου αυτού το 2018.

Τέλος, διατήρησαν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για ανάπτυξη στο 2,4% φέτος και στο 2,1% του χρόνου, ενώ προβλέπουν ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 4,3% και στο 4,1% το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή