Μπαρνιέ: «Brexit με ειδικά προνόμια δεν πρόκειται να υπάρξει»

Μπαρνιέ: «Brexit με ειδικά προνόμια δεν πρόκειται να υπάρξει»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς περιστροφές μίλησε για το μέλλον των σχέσεων Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος για τις διαπραγματεύσεις του Brexit – το κομβικό μήνυμά του ήταν ότι είναι εξωπραγματικές οι απαιτήσεις της Βρετανίας να τύχει ειδικής μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πώς θα κτιστεί η μελλοντική εμπορική τους σχέση.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Express αναφέρει ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει εξαντλήσει την υπομονή της με τη στάση του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «μαθητής στην αυλή του σχολείου που εκφοβίζει τους υπόλοιπους», παρά ως σοβαρός διπλωμάτης. Γι’ αυτό και η κ. Μέι είναι αποφασισμένη να τον παρακάμψει και να αποταθεί απευθείας στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο politico, ο Μισέλ Μπαρνιέ σε ομιλίες του και συζητήσεις με εξέχοντες πολιτικούς, επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, χωρίς να «μασάει τα λόγια του», προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν θα εξασφαλίσει προνομιακή εμπορική συμφωνία.

Το Λονδίνο απορρίπτει τα υπάρχοντα μοντέλα που διέπουν τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Ελβετία, τη Νορβηγία ή την Τουρκία και ζητεί να αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Υπάρχει ένα ρίσκο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή ενδέχεται στο μέλλον η Βρετανία να αποπειραθεί να εξασφαλίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εφαρμόζοντας πιο χαλαρές κοινωνικές ή περιβαλλοντικές προδιαγραφές για να προσελκύσει επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ. «Ανάμειξη μοντέλων δεν θα υπάρξει».

Επιπλέον, σε οξείς τόνους ο Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, με δεδομένη την άρνηση του τελευταίου να δεσμευθεί για οικονομική διευθέτηση. Επειτα από έντονες ενδοκυβερνητικές διενέξεις, η κ. Μέι αναμένεται στη σημερινή ομιλία της στη Φλωρεντία να δηλώσει πως η χώρα της θα καταβάλει στην Ε.Ε. για την περίοδο 2019-2020 ποσόν 20 δισ. ευρώ, όση είναι και η «τρύπα» στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πάντως, οι Βρυξέλλες υπολογίζουν τις οικονομικές εκκρεμότητες της Βρετανίας από 60 έως 100 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Μισέλ Μπαρνιέ εμμένει στο ότι δεν συζητείται η μελλοντική εμπορική σχέση των δύο εταίρων, χωρίς διακανονισμό των όρων αποχώρησης της Βρετανίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, έως το 2050 στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα θα είναι η Γερμανία, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία θα βρίσκονται εκτός. «Αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, θα είμαστε θεατές και όχι πρωταγωνιστές», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή