Ενώπιον των ευθυνών της θέτει η Ε.Ε. τη Μέι

Ενώπιον των ευθυνών της θέτει η Ε.Ε. τη Μέι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή στάση φαίνεται να υιοθετούν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να κάνει έναν οικονομικό διακανονισμό με την Ε.Ε., προτού προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία τους. Τα σχετικά συμπεράσματα εξάγονται έπειτα από έρευνα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία οικοδομούν αρραγές μέτωπο και υιοθετούν τη στάση του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ – υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ζητεί ευελιξία. Μέχρι στιγμής ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στις διμερείς διαπραγματεύσεις επί των όρων του «διαζυγίου» της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο του Οκτωβρίου δεν θα μπορούν να δώσουν το πράσινο φως για τις εμπορικές συνομιλίες. «Η διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Λονδίνου είναι ένα από τα καίρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθεί, πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση επί των όρων της νέας διμερούς σχέσης», τόνισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πετέρι Ορπο. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν την ανάγκη μεταβατικής συμφωνίας περιορισμένης διάρκειας με σαφείς όρους.

Εχοντας τη στήριξη της κυβέρνησής της και παρά τις αντιευρωπαϊκές κορώνες του υπουργού Εξωτερικών, η Τερέζα Μέι στη σημερινή της ομιλία στη Φλωρεντία θα κάνει λόγο για μεταβατική περίοδο δύο ετών. Επιπλέον, όπως αναφέρει το BBC, η κ. Μέι θα δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να καταβάλει 20 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, υπό τον όρο ότι η Βρετανία θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά και ένα κάποιο είδος τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Ευελπιστεί ότι έτσι θα εξασφαλίσει την εύνοια των Ευρωπαίων και θα πάρουν ξανά μπροστά οι συνομιλίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή