Συνέχιση του QE, αλλά μόνο με εταιρικά ομόλογα

Συνέχιση του QE, αλλά μόνο με εταιρικά ομόλογα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να περιορίσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων με αργότερο ρυθμό απ’ ό,τι τις αγορές κρατικών ομολόγων όταν θα αρχίσει να περικόπτει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς κοντεύει να εξαντλήσει τα όρια που έχει θέσει η ίδια. Η ΕΚΤ έχει στείλει το μήνυμα πως ετοιμάζεται να αρχίσει να περιορίζει, από τον Ιανουάριο του 2018, το τεράστιο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας και αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μειωθούν στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα από 60 δισ. ευρώ σήμερα. Ομως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ αναμένεται πως θα εξαντλήσει το όριο των ομολόγων κάθε χώρας που μπορεί να αγοράσει, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αντιθέτως, το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο.

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ όσο υπολογιζόταν, ωφελεί τομείς της οικονομίας που έχουν περισσότερη ανάγκη και πως θα έπρεπε να ενισχυθεί. «Αν οι αγορές εταιρικών τίτλων είναι πιο αποτελεσματικές, όπως νομίζω, θα έπρεπε να πιέσουμε λίγο περισσότερο» είπε στο Reuters ο Αρντο Χάνσον, κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας. Δύο ακόμη κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, εξέφρασαν παρεμφερή άποψη, ωστόσο τόνισαν πως δεν έχει ληφθεί απόφαση. Η ΕΚΤ είχε αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων τον Μάρτιο του 2015, ενώ πέρυσι τον Ιούνιο το επέκτεινε ώστε να περιλαμβάνει και εταιρικά ομόλογα. Εκτοτε, αυξήθηκε η έκδοση εταιρικών ομολόγων – ενώ περιορίστηκε η έκδοση γερμανικών κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή για τις αγορές της ΕΚΤ, καθώς το Βερολίνο εκμεταλλεύθηκε το δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε να περιορίσει τον δανεισμό του. Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος όγκος των αγορών αφορά σε κρατικά ομόλογα. «Οταν αρχίσει η ΕΚΤ να περιορίζει τις αγορές της, είμαστε σίγουροι πως η κατάληξη θα είναι να μείνουν αμετάβλητες οι αγορές εταιρικών ομολόγων και να περιοριστούν οι αγορές κρατικών ομολόγων», εξηγεί ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay Asset Management.

H ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μόνο το 33% από κάθε ομόλογο που έχει εκδώσει κυβέρνηση, υπηρεσία ή περιφέρεια. Μπορεί να αγοράσει μέχρι το 50% από κάθε ομόλογο που έχει εκδώσει υπερεθνικός οργανισμός και 70% από κάθε έκδοση εταιρικών ομολόγων. «Εξακολουθεί να υπάρχει θετική κίνηση στην έκδοση εταιρικών ομολόγων, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα για τα κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει μόλις το 13% του συνόλου των εταιρικών ομολόγων, ενώ το όριό της είναι 70%», εξηγεί ο Σουζέιρ Ασμπά, αναλυτής της Bank of America. Ο Φρεντερίκ Ντικροζέ από την Pictet Wealth Management εκτιμά πως αν αποφασίσει η ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα και να διατηρήσει αμετάβλητες τις αγορές εταιρικών ομολόγων, τότε οι αγορές κρατικών ομολόγων θα περιοριστούν στα 30,5 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, αν περιορίσει όλες τις αγορές στον ίδιο βαθμό, τότε η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προσθέτει. Αντιθέτως, αν μειώσει λιγότερο τις αγορές εταιρικών ομολόγων απ’ ό,τι τις αγορές κρατικών ομολόγων, τότε θα μπορούσε να συνεχίσει το πρόγραμμα μέχρι το Δεκέμβριο του 2018, προοπτική που πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκουν ελκυστική, καταλήγει ο Ντικροζέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή